RSI Indicator Gebruiken Bij Bitvavo

Het gebruik van de RSI-indicator (bij Bitvavo) uitgelegd!

Wil je succesvol handelen in crypto? Dan is de RSI-indicator een onmisbaar hulpmiddel om de huidige en toekomstige markttrends te begrijpen. Ontdek in dit artikel hoe je de Relative Strength Index kunt gebruiken (bij Bitvavo) om overbought en oversold condities te identificeren en zo het perfecte koop- of verkoopmoment te bepalen.

Leer daarnaast hoe je de RSI-indicator kunt aanpassen aan jouw handelsstijl en ontdek de kracht van RSI divergences. Lees verder en laat je leiden door deze krachtige technische indicator die door veel crypto-traders als dé nummer 1 indicator wordt beschouwd.

Transpareng BG TG geplaatst in Crypto door Frank Kruit
op 16 augustus 2023
laatste update: 16 augustus 2023
RSI Indicator Gebruiken Bij Bitvavo

Koop of handel in crypto

Koop of handel in crypto (met of zonder technische indicatoren) bij één van onze partners, veilig en vertrouwd.

Bitvavo Red

Bitvavo

Handel eerste €1000 gratis!
Finst (1)

Finst

Actie: €10 Cash Bonus
Blox (1)

BLOX

Meer dan 75 crypto's

Wat is de RSI-indicator?

De RSI-indicator, ook bekend als de Relative Strength Index, is een technische indicator die handelaren inzicht geeft in de huidige en potentiële toekomstige markttrends. Deze indicator werd in 1978 ontwikkeld door J. Welles Wilder en is bedoeld om de snelheid en verandering van prijsbewegingen te meten.

In eerste instantie werd deze indicator veelvuldig gebruikt op de traditionele aandelenmarkt. Sinds het ontstaan van crypto, is het een veelgebruikte indicator geworden onder crypto-traders, zo niet dé nummer 1 indicator.

Crypto koop - of verkoopmoment bepalen

De RSI is een oscillatie-indicator die waarden tussen 0 en 100 aanneemt. In de technische analyse wordt deze indicator gebruikt om overbought en oversold condities te identificeren. Dit helpt je te bepalen wanneer het een goed moment zou kunnen zijn om, in dit geval, crypto te kopen of te verkopen.

Deze indicator wordt vaak gebruikt naast fundamentele analyse en andere technische indicatoren om een vollediger beeld van de markt te krijgen.

RSI Waarden

Hoe werkt de RSI-indicator?

De RSI-indicator wordt berekend op basis van het gemiddelde van de opwaartse prijsveranderingen in een periode (meestal 14 dagen) gedeeld door het gemiddelde van de neerwaartse prijsveranderingen in diezelfde periode. Het resultaat wordt dan geïndexeerd tussen 0 en 100.

De RSI geeft je signalen over de overbought en oversold condities. Over het algemeen wordt een RSI-waarde boven 70 gezien als een indicatie dat een cryptomunt overbought is (en dus mogelijk overgewaardeerd), terwijl een RSI-waarde onder 30 aangeeft dat de cryptomunt oversold is (en dus mogelijk ondergewaardeerd).

Een RSI-waarde rond de 50 wordt vaak gezien als neutraal. Sommige handelaren gebruiken een RSI-waarde die onder of boven 50 schiet om een bepaalde trendommekeer te herkennen.

Lenght Aanpassen

RSI standaard instellingen aanpassen

De RSI-indicator komt met diverse standaardinstellingen die aangepast kunnen worden aan de individuele behoeften en de marktsituatie. Laten we dit nader bekijken.

Periode aanpassen

Stel je voor, je bent een handelaar die kijkt naar de afgelopen 14 perioden om de RSI te berekenen; dit is de standaard lengte (Length) die gebruikt wordt. Je merkt echter dat de markt volatiel is, en je overweegt de lengte te verhogen om een minder gevoelige RSI te krijgen.

Door de lengte aan te passen, kun je het effect van korte termijn prijsschommelingen verminderen, zodat de RSI-indicator een duidelijker beeld geeft van de onderliggende trend.

Smoothing Line En Lenght Aanpassen

Smoothing Line en Smoothing Lenght

Daarnaast kun je de Smoothing Line (standaard = SMA) en Smoothing Length (standaard = 14) instellingen aanpassen die zorgt dat de RSI-lijn wordt verzacht. Door hiermee te spelen, kun je de RSI zo instellen dat deze minder vatbaar is voor kleine, tijdelijke prijsveranderingen.

De verschillende instellingen worden afgekort met SMA, EMA en WMA:

  • SMA (Simple Moving Average): gemiddelde van een bepaald aantal prijzen;
  • EMA (Exponential Moving Average): geeft meer gewicht aan recentere prijzen, reageert dus sneller op prijswijzigingen;
  • WMA (Weighted Moving Average): je kunt de gewichten zelf instellen, wat meer flexibiliteit geeft in hoe de RSI reageert.
Niveaus Aanpassen

Overbought en oversold niveaus aanpassen

Dan zijn er nog de overbought en oversold niveaus, die standaard op 70 en 30 staan. Stel dat je strengere criteria wilt voor deze niveaus, dan kun je de drempel voor overbought verhogen naar 80 en oversold verlagen naar 20.

Hierdoor zal de indicator alleen signaleren wanneer er een extremer niveau van overbought of oversold is bereikt. Het is een aanpassing die kan leiden tot minder signalen, maar deze kunnen wel betrouwbaarder zijn. Echter is hierin niets zeker en zien we in sommige gevallen de prijs van een crypto verder dalen of stijgen.

Voor- en nadelen van handmatige aanpassingen

Deze handmatige aanpassingen hebben hun voordelen. Ze kunnen je helpen om de RSI-indicator beter af te stemmen op je eigen handelsstijl en de markt waarin je handelt. Ook kan het handig zijn om aanpassingen te maken zodra je met een handelsbot aan de slag gaat, zodat de bot minder vaak reageert en je het aantal posities kunt beperken.

Er zijn echter ook nadelen. Te veel aanpassingen kunnen de indicator te traag maken, waardoor je waardevolle handelssignalen mist. Ook het veranderen van de overbought en oversold niveaus kan leiden tot minder handelskansen.

Tijdframes

De verschillende tijdframes van de RSI-indicator

De RSI-indicator kan worden gebruikt op verschillende tijdframes. Een timeframe in crypto verwijst naar de tijdsperiode of het interval waarbinnen de prijsbewegingen en andere gegevens van een cryptomunt worden geanalyseerd.

Als je kiest voor een bepaalde tijdsperiode, bijvoorbeeld een uur, dan staat iedere candle voor een uur.

RSI divergences

RSI-divergenties spelen een belangrijke rol in het gebruik van de RSI-indicator. Dit concept gaat over het verschil in beweging tussen de prijs van een asset en de RSI. Er zijn twee hoofdtypen divergenties: bullish en bearish.

Bullish divergence

Stel je voor dat je naar een grafiek kijkt en je ziet dat de prijs een nieuw dieptepunt bereikt, maar de RSI doet dat niet. Dit verschil in beweging kan een teken zijn dat de prijs binnenkort zou kunnen stijgen. Dit wordt een "bullish divergence" genoemd en kan een kans zijn om te kopen.

Bearish divergence

Aan de andere kant, als de prijs een nieuw hoogtepunt maakt, maar de RSI dat niet doet, kan dit een signaal zijn dat de prijs binnenkort zou kunnen dalen. Dit wordt een "bearish divergence" genoemd en kan een kans zijn om te verkopen.

Bullish (1)
Bullish
Bearish (1)
Bearish

Waarom zijn divergences belangrijk?

Het herkennen van deze divergenties kan je helpen om vroeg signalen te zien van mogelijke veranderingen in de prijstrend. Dit kan leiden tot potentieel winstgevende handelsmogelijkheden. Het vergt echter wel enige oefening en is daarom minder geschikt voor beginnende traders in crypto.

Hoe de RSI indicator te gebruiken bij Bitvavo

1Stap 1: Ga naar Bitvavo

2Stap 2: Gebruik de geavanceerde versie

3Stap 3: Tijdframe en RSI-indicator instellen

4Stap 4: Analyseer en zoek koop- of verkoopsignalen

5Stap 4: Bepaal je verkooppunt

Start met traden

Gebruik Bitvavo's geavanceerde versie om inzicht te krijgen in de charts en voeg technische indicatoren toe. Of gebruik Tradingview i.c.m andere exchanges.

Bitvavo Red

Bitvavo

Handel eerste €1000 gratis!
Finst (1)

Finst

Actie: €10 Cash Bonus
Blox (1)

BLOX

Meer dan 75 crypto's

Welke andere technische indicatoren kun je gebruiken naast RSI?

In combinatie met de RSI-indicator worden vaak andere technische indicatoren gebruikt om handelsbeslissingen te ondersteunen. Enkele veelgebruikte, en gemakkelijk te begrijpen technische indicatoren zijn:

  • Bollinger Bands: deze bestaan uit een gemiddelde lijn (meestal een MA) met daarboven en daaronder twee volatiliteitskanalen. Het kan helpen bij het identificeren van overbought en oversold condities en mogelijke keerpunten. Ook kan deze indicator een goed inzicht geven in de volatiliteit, iets dat noodzakelijk is om goed te kunnen handelen.
  • MACD (Moving Average Convergence Divergence): dit is een trendvolgende momentum-indicator die helpt bij het identificeren van trendomkeringen en trendsterkte.
  • On Balance Volume (OBV): dit is een technische indicator met als doel om veranderingen in het handelsvolume te meten in relatie tot prijsbewegingen.

Hoeveel indicatoren gebruik je tijdens het traden?

Het aantal indicatoren dat je gebruikt, kan variëren afhankelijk van je persoonlijke handelsstijl, voorkeuren en ervaring. Sommige handelaren gebruiken een enkele indicator, terwijl anderen meerdere indicatoren combineren om een meer uitgebreide analyse te maken.

Het is echter belangrijk om niet te veel indicatoren tegelijk te gebruiken, omdat dit het overzicht niet ten goede komt. Bovendien kan het verwarrende signalen geven. Het is vaak beter om een paar goed gekozen indicatoren te gebruiken en ze goed te begrijpen, in plaats van een grote hoeveelheid indicatoren te gebruiken (die je niet volledig begrijpt).

Grotere Plaatje
Grotere plaatje

Tips en trucs voor het gebruik van de RSI indicator

Het gebruik van de RSI indicator kan een krachtig hulpmiddel zijn in de handel. Hier zijn enkele aanbevelingen en technieken die je kunnen helpen deze indicator effectiever te gebruiken:

Bekijk het grotere plaatje door meerdere tijdframes te bekijken

Bij het analyseren van de RSI is het belangrijk om niet alleen naar een enkel tijdframe te kijken. Door de RSI in verschillende tijdsframes te bekijken, kun je een beter beeld krijgen van wat er in de markt gebeurt.

Bijvoorbeeld, een oversold-signaal op een kort tijdframe kan in conflict zijn met een overbought-signaal op een langer tijdframe. Door meerdere tijdsframes te bestuderen, kun je deze tegenstrijdigheden identificeren en een evenwichtiger handelsbeslissing nemen.

Cryptonieuws Week 19
Nieuws in de gaten houden

Weet wat er die dag speelt

De markt kan sterk reageren op economisch nieuws en gebeurtenissen. Het is dus essentieel om op de hoogte te zijn van de belangrijke economische aankondigingen en nieuwsfeiten van de dag.

Door je bewust te zijn van deze gebeurtenissen, kun je beter begrijpen hoe ze de markt kunnen beïnvloeden en hoe bepaalde trades die je wil plaatsen (of hebt geplaats) daarop reageren. Dit zal je helpen om je handelsbeslissingen aan te passen aan de actuele marktomstandigheden.

Besparen En Dollar Cost Averaging Methode
Gemiddelde prijs kopen

Toepassen van DCA strategie

Dollar Cost Averaging (DCA) is een strategie waarbij je investeert in een asset in regelmatige intervallen, ongeacht de prijs. Deze strategie kan vooral nuttig zijn wanneer de prijs verder schiet dan verwacht. Door DCA toe te passen, kun je mogelijk je gemiddelde kosten verlagen en het risico over verschillende instappunten verspreiden.

Echter, het is ook belangrijk om van tevoren een duidelijk plan te hebben voor wanneer je je verlies neemt bij een bepaalde daling. Zonder een duidelijk exitplan kan de DCA-strategie je blootstellen aan aanzienlijke verliezen als de markt zich tegen je keert.

Automatische handelen met technische indicatoren

Als je wilt handelen zonder de invloed van emoties, kun je overwegen om je handelsbeslissingen te automatiseren met een bot zoals Cryptohopper. Deze bot kan gekoppeld worden met de API van Bitvavo. Ieder abonnement dat je afsluit via Cryptohopper stelt je in staat om automatisch te handelen met vooraf ingestelde indicatoren.

Selectie van cryptomunten

Je kunt de bot laten zoeken naar instapmogelijkheden binnen een selectie van cryptomunten die je handmatig hebt geselecteerd, gebaseerd op bepaald volume en/of volatiliteit.

Instellen van instap- en uitstapmomenten

Naast het instellen van instapmomenten, kun je ook uitstapmomenten bepalen. Dit kan via technische indicatoren of door een specifiek winstpercentage per trade in te stellen. Je kunt zelfs een bot bepaalde posities laten uitbouwen met een vooraf ingestelde DCA-strategie.

Ook is het mogelijk om alle trades te annuleren onder bepaalde voorwaarden, zoals een x-procent stijging van de Bitcoin-prijs. Dit kan voorkomen dat alle posities in het rood eindigen.

Voordelen en overwegingen

Het plezierige aan het gebruik van een bot is dat het emotieloos handelt en 24 uur per dag doorgaat, zonder dat je er omkijken naar hebt. Echter, het is aan te raden om eerst een goed begrip van de verschillende technische indicatoren te hebben voordat je besluit om te automatiseren met een bot. Bovendien is het noodzakelijk om de kosten voor het gebruik van de bot in je berekeningen op te nemen.

Wanneer werkt een bot?

Onze ervaring leert dat een bot prima zaken kan doen, maar voornamelijk goed werkt in een bullmarkt. Het begrijpen van de marktomstandigheden en het hebben van een duidelijke strategie blijven essentieel, zelfs als je besluit om een deel van je handel te automatiseren.

Wat is Bitvavo?

Bitvavo is een toonaangevende Nederlandse crypto exchange die sinds 2017 actief is in de Nederlandse markt. Het begon zijn reis ooit als een broker, maar is inmiddels uitgegroeid tot een door de Nederlandsche Bank geregistreerde exchange waar meer dan 190 verschillende cryptovaluta kunnen worden verhandeld.

Met meer dan een miljoen klanten is Bitvavo door de jaren heen de grootste Nederlandse exchange geworden. Op dagelijkse basis worden er voor meerdere tientallen miljoenen euro's aan cryptovaluta verhandeld op het platform.

Voor beginnende en gevorderde handelaren

Bitvavo is een toegankelijk platform dat zowel geschikt is voor beginnende handelaren als voor de meer doorgewinterde experts. Starters in de wereld van cryptovaluta kiezen vaak voor Bitvavo vanwege de eenvoudige interface en de mogelijkheid om crypto te kopen met marktorders.

Voor de meer ervaren handelaar biedt Bitvavo een geavanceerde versie van de exchange. Hiermee kunnen handelaren limietorders inleggen, uitgebreide charts bekijken en gebruikmaken van diverse technische indicatoren, waaronder de RSI-indicator, waarover je in dit artikel alles hebt geleerd.

Staking en handelstools

Naast het handelen in cryptovaluta biedt Bitvavo ook de mogelijkheid om crypto te staken. Dit kan met rentepercentages die oplopen tot wel 15%. Een andere geavanceerde mogelijkheid die Bitvavo biedt, is het koppelen van diverse handelstools en bots via een API. Dit biedt je nog meer mogelijkheden om jouw handelsstrategieën te diversifiëren en te optimaliseren.

on air