Bitcoin Koers

Handelen in crypto: voorspel koers met technische analyse

Er zijn in principe twee methodes om de koers van een aandeel te voorspellen. Je hebt fundamentele analyse, waarbij op basis van economische factoren een koersvoorspelling kan worden gedaan. Dit is de meest gebruikte methode en kijkt naar bijvoorbeeld de rentestand, verwachte groei, winst en omzet.

Daarnaast is er ook technische analyse en hierbij wordt alleen gekeken naar twee zaken: de koersbewegingen uit het verleden en het volume (omzet). Lees hier alles over technische analyse en het voorspellen van de cryptocurrency koers.

Armijn door Armijn Meijer
op 19 april 2018 - laatste update: 5 maart 2023
Bitcoin Koers

Start vandaag nog met handelen in cryptocurrency!

Leer hoe je de koers van cryptomunten kunt voorspellen en begin met handelen bij brokers zoals:

Bitvavo Red

Bitvavo

Handel eerste €10.000 gratis!
Finst (1)

Finst

Actie: €10 Cash Bonus
Blox (1)

BLOX

Meer dan 75 crypto's
Beurs Onetime
David Blaikie

Handelen op de beurs

In de jaren '90 was ik zeer actief in de aandelenhandel. Mijn interesse lag voornamelijk bij nieuwe aandelen die naar de beurs gingen (Initial Public Offering) en bij opties. In die tijd was het niet zo moeilijk om geld te verdienen met het handelen in bedrijven die naar de beurs gingen. Elk beursgenoteerd bedrijf dat in die jaren naar de beurs ging, heb ik met winst kunnen verkopen. Meestal verkocht ik de aandelen al heel snel om de winst veilig te stellen.

Veel van de aandelen die naar de beurs gingen werden ondersteund door de banken en hier kon in principe weinig mee mis gaan. Bij veel speculanten ging het bij World Online wel mis en ik kon nog mijn posities sluiten op de eerste dag dat ze naar de beurs gingen in het jaar 2000.

Informatievoorziening was anders

Het handelen in opties was een vak apart en ik probeerde mij hier goed in te verdiepen. Veel lezen en kennis opdoen en vooral veel doen. De informatievoorziening was toen erg anders dan nu en we moesten het onder andere doen met Teletekst, het Financieel Dagblad en het papieren magazine ‘Beleggers Belangen'.

De kosten waren destijds ook veel hoger dan nu. De markten zijn nu transparanter geworden. Het juist voorspellen van een koers was een groot goed, zodat je daar geld mee kon verdienen met opties.

Bitcoinkoers29april
Bitcoin koers 29 april 2022

Technische analyse

Begin jaren '90 kwam Technische Analyse langzaam in beeld en heb ik hier een aantal seminars gevolgd die werden aangeboden door mijn huisbank. Ik heb diverse boeken hierover gelezen en met een potlood tekeningen gemaakt in de grafieken van aandelenkoersen.

Bestuderen van historische koersen

Eigenlijk is Technische Analyse niets anders dan het bestuderen van historische koersen. Deze techniek wordt tegenwoordig door zowel professionele als niet-professionele handelaren toegepast.

Persoonlijk kijk ik graag naar de weerstand en steun van de koers en anticipeer daarop. De afgelopen 10 jaar handel ik graag in de wisselkoersen van de EUR/USD, olie en edelmetalen en doe dat onder andere bij de brokers Libertex en Plus500. Bij deze brokers handel je in CFD's.

Kunnen we de koers voorspellen van de Bitcoin?

We bevinden ons momenteel in een revolutionaire periode als het gaat om cryptocurrency. Er zijn grote koersschommelingen en dagelijks is er aandacht in de media voor dit bijzondere fenomeen. De blockchain is de drijvende kracht achter de virtuele munt, de Bitcoin.

Er zijn ook duizenden nieuwe cryptomunten en in al deze virtuele munten kan worden gehandeld. Het trekt steeds meer mensen aan en zelfs de gold rush-mentaliteit komt om de hoek kijken. Hoewel het zeer risicovol kan zijn, willen we de boot niet missen. Op dit moment is de angst om iets te missen groot.

MIOTA Grafiek
MIOTA koers

Van obligaties word je ook niet rijk

De rente staat op 0% en van obligaties word je ook niet rijk. Er is genoeg geld in de wereld en dat zoekt een weg, en op dit moment wordt er volop geld gepompt in de cryptocurrency. De nieuwe aanwas van investeerders en vooral speculanten drijft de koers enorm op.

Als we kijken naar de weerstand van de Bitcoin, lag deze een tijdje rond de $1000, maar die tijd is al lang voorbij. De koers van $10.000 nam de munt zonder problemen en de weg naar boven lag helemaal open. Waar de steun van de Bitcoin ligt, zullen we ongetwijfeld gaan zien als de koers nog verder daalt.

Oppikken bij lage koersen

Uiteindelijk zijn er altijd weer mensen die deze munt willen oppikken bij lagere koersen. Het voorspellen hiervan is echter heel lastig omdat het een totaal onbekend fenomeen is. Technische analyse is in mijn ogen dan ook totaal niet relevant.

Er is geen onderliggende waarde, zoals een aandeel van een bedrijf dat wel heeft. In principe is het zo dat de waarde bepaald wordt door wat de gek ervoor geeft! Hoe meer toepassingen er komen en hoe meer mensen de blockchain omarmen, hoe hoger de koersen zullen blijven. Maar het blijft ‘riskante business’.

Hoe is jouw ervaring met crypto?

Deel jouw bevindingen op ons forum!

on air