Nieuwere altcoins zeggen vrijwel allemaal dat ze dé oplossing hebben voor het grootste probleem met de blockchains op dit moment: schaalbaarheid. Het is al tijden een probleem en het staat het gebruik van blockchaintechnologie in de weg. Vooral vroege projecten als Bitcoin en Ethereum hebben met dit probleem te maken. Transacties duren daarom langer dan gewenst en hoewel beiden aangeven bezig te zijn met een oplossing, laat die voorlopig nog op zich wachten. Aeternity heeft een oplossing en zou wel eens het antwoord kunnen zijn. Waarom, dat lees je uiteraard weer hier!
Wat is Aeternity?
Aeternity, eigenlijk geschreven als æternity en uitgesproken als eternity, oftewel eeuwigheid, is een cryptoproject dat begin 2017 het levenslicht zag. Inmiddels zijn we zover dat het mainnet zo goed als live zal gaan (augustus 2018) en dus is het tijd om meer te vertellen over deze blockchain.
De oprichter van Aeternity is Yanislav Malahov, volgens de verhalen is hij degene die Ethereum bedacht heeft. Of dat waar is zullen we wellicht nooit te weten komen, maar dat hij crypto-enthousiasteling is, kan niemand ontkennen. Hij heeft een team van zo'n 45 mensen om zich heen verzameld, waarvan driekwart uit techneuten bestaat.
De Aeternity blockchain
De blockchain van Aeternity is gebaseerd op Ethereum en is vooral bedoeld voor het gebruik met smart contracts en het ontwikkelen van eigen apps (æpps zoals ze ze zelf noemen). Tot dusver niet zo bijzonder, dat is het doel van veel projecten op dit moment.
Wel heeft het team een oplossing voor het probleem met schaalbaarheid. En ook dat hebben we eerder gehoord (bijvoorbeeld bij Zilliqa met sharding en Lisk met sidechains). De oplossing van Aeternity heeft wel wat weg van die van Lisk. Ook hier gebeurt een groot deel van de transacties off-chain, oftewel buiten de blockchain om.
Pas als er problemen optreden, consensus niet gevonden kan worden of men probeert te frauderen, wordt de centrale blockchain aangeroepen.
Dit zorgt dus voor een ontlasting voor de centrale blockchain waardoor deze soepel blijft werken. Tot zover is het dus niet standaard maar ook niet super bijzonder.
Wel bijzonder is de programmeertaal waarin Aeternity geschreven is: Erlang. Deze programmeertaal wordt weinig gebruikt in het cryptowereldje, maar is wel een sterk pluspunt. Het staat bekend als ontzettend snel en stabiel en wordt gebruikt bij veeleisende applicaties als WhatsApp.
Daarnaast maakt de blockchain gebruik van Oracle Machines. Hiermee wordt contact gelegd met data buiten de blockchain, waardoor realtime informatie opgehaald kan worden. Zo kan het weerbericht of een actuele stand bij een voetbalwedstrijd worden weergegeven. Deze gegevens hoeven dus niet worden opgeslagen op de blockchain, waardoor deze sneller blijft.
Consensus
Waar het wel enigszins bijzonder wordt is bij de gebruikte consensus methodes. Ja, inderdaad meervoud. Laten we bij het makkelijkste gedeelte beginnen. Als er consensus gevonden moet worden met betrekking tot aanpassingen op de blockchain en dus de toekomst van Aeternity, wordt het Proof of Stake mechanisme gebruikt. Degene met de meeste tokens (op een speciale stakerekening, dus ‘vastgezet') heeft het meest te zeggen hierover.
Consensus met betrekking tot de transacties, oftewel het valideren van transacties, maakt gebruik van het Proof of Work mechanisme. Minen dus, maar in dit geval wel een aangepaste variant daarvan. Het Cuckoo Cycle (Koekoekscyclus) is een algoritme dat minen mogelijk maakt met elk apparaat.
Dus zelfs met een mobiele telefoon. Zo wordt er niet gediscrimineerd en kan iedereen minen en dus kans maken op een bonus, in plaats van enkel miningpools en miningfarms met dure en zware apparatuur. En het verbruikt nog eens minder energie, een ander punt waarop bijvoorbeeld Bitcoin veel kritiek ontvangt.
Aeon token
De ICO voor dit project bestond uit twee delen. Fase 1 vond plaats in april 2017 en er werden ruim 139 miljoen tokens verkocht, ingewisseld voor 121.000 Ethers en 324 Bitcoin. 1 Ether leverde zo'n 1000 tokens op, tegen een koers van $38 voor Ether. De eersten kregen ook nog eens extra tokens als bonus.
In fase 2 (tussen eind mei en half juni 2017) werden nog eens zo'n 88 miljoen tokens verkocht (tegen 103.000 Ethers en 1132 Bitcoin, 700 tokens per Ether).
De token voor de Aternity blockchain is Aeon (AE) en deze is net als Ether een ERC20 token. Zodra de eigen blockchain live gaat zal de token omgezet worden in het eigen protocol.
Het team hield 17% van de tokenvoorraad, waardoor de totale voorraad op 273 miljoen uitkomt. Vergeleken met bijvoorbeeld Lisk en Zilliqa is dit fors minder waardoor een natuurlijke schaarste wordt ingebouwd. Dit kan zorgen voor een hogere koers doordat de vraag potentieel groter is dan het aanbod.
Speculeren op een koersstijging of koersdaling
Op dit moment kun je niet speculeren op een koersstijging of koersdaling van Aeon. Vooralsnog kun je enkel speculeren op de wat grotere altcoins zoals Ethereum, Dash & Ripple. Wij hebben een aantal brokers geselecteerd waarbij je terecht kunt en zonder enige kennis kunt speculeren op de koers. Hiervoor kun je storten en uitbetalen via Ideal, Paypal of een ander gewenste methode:
“CFD's zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico met zich mee van snel oplopende verliezen. Tussen 74 % en 89 % van de retailbeleggers verliest geld met de handel in CFD's. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe CFD's werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.”
Aeon kopen of niet?
Op dit moment lijkt het erop dat Aeternity een mooie oplossing heeft voor het probleem van schaalbaarheid. Toch haalt deze het op papier niet ten opzichte van sharding (waar Zilliqa gebruik van maakt). Beide projecten zitten nog in een testfase, de mainnets moeten nog live gaan.
Waarschijnlijk gaat de mainnet van Aeternity eerder live, en dan zou de cryptomunt maar zo een vlucht kunnen nemen. Echter, de knappe koppen zijn het er over eens dat als sharding echt werkt, Aeternity's oplossing overbodig zou zijn. En dan kan het maar zo snel gedaan zijn met het project.
Nu instappen kan dus interessant zijn, vooral gezien de koers. Je koopt nu een Aeon voor $1,75 (begin augustus 2018) en de mainnet kan elk moment gelanceerd worden. De verwachting is dat de koers dan gaat stijgen (al biedt dat natuurlijk geen enkele garantie). Maar het is misschien wel een goed idee om ze daarna weer te verkopen, in afwachting van wat Zilliqa gaat doen. Waar kun je Aeon kopen?