Het FOMO-effect
Het is halverwege november 2017 in het klaslokaal. In elke nieuwsuitzending wordt tegenwoordig een item besteed aan het onderwerp Bitcoin. Een klasgenoot naast mij is op de computer bezig met de plus500 app. Al met al word ik stiekem toch best wel nieuwsgierig naar dit onderwerp. Mijn klasgenoot vertelt dat hij 3000 euro heeft geïnvesteerd en dat de Bitcoin nu op 12.000 euro staat. Dit betekent dat hij op moment 9000 euro winst zou hebben. Daar moet ik meer over weten! De leraar vangt ons gesprek op en zegt: ‘’ja, wie niet in cryptocurrency handelt is gek. Deze handel fluctueert zo erg, hier valt op het juiste moment geld mee te maken’’. Vanaf dat moment begint mijn interesse toe te nemen en ik neem me voor om me te verdiepen in het onderwerp.
Fomo-effect
’s Avonds na de eerste kennismaking met crypto was er op televisie een programma over het aantal mensen dat ondertussen geld verdiende met het handelen in cryptocurrency. Dus daar ging ik. Laptop op schoot en een account aanmaken op plus500. Hier wilde ik ook geld mee maken! Een duidelijk intreden van het ‘’FOMO-effect”: Fear Of Missing Out. Let wel op, rendementen uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst.
Nadat ik op televisie zag dat Monero de nieuwe Bitcoin zou worden, investeerde ik mijn eerste 350 euro in Monero. Nog steeds niet wetende hoe dit alles eigenlijk werkt, had ik mijn eerste geld al geïnvesteerd. De eerste week na mijn investering keek ik, blijkbaar toch een tikje ongeduldig, minstens tien keer per dag naar de huidige stand van zaken. En ja hoor; ik had 150 euro winst. Vraag me niet hoeveel procent het gestegen was, of hoe deze stijging precies tot stand was gekomen. Na deze eerste week telde vooral mijn kleine overwinning.
Stel je eens voor dat ik niet had toegegeven aan de drang om niks te willen missen. Dan had ik dus nu al mooi mijn eerste winst aan mijn neus voorbij zien gaan.
Maar na mijn kleine overwinning (die echter nog niets opleverde aan het saldo op mijn bankrekening), dacht ik: ‘’Roy, ga uitzoeken waar je mee bezig bent, je investeert 350 euro in iets, maar je weet bij god niet waarin je investeert.’’. Dus daar zat ik weer. Laptop op schoot en ik begon met mijn onderzoek naar deze bijzondere wereld van de cryptocurrency.
Mijn zoektocht begon op YouTube, met informatieve filmpjes met uitleg over verschillende soorten cryptomunten. Na de filmpjes meteen naar de website op zoek naar de road map, ontwikkelaars team en waar willen ze hun cryptomunt voor gebruiken. Ik was inmiddels geen leek meer, maar was nog steeds niet helemaal zeker waar ik verder in wilde investeren, via welke site of met hoeveel geld.
Cryptomunt Verge
Ik besloot dat het verstandig zou zijn om met verschillende mensen erover te praten. ’s Avonds wist een kennis me te vertellen dat Litebit.eu een makkelijke site is om via te investeren, dat Verge binnenkort “to the moon” gaat en dan moet je “HODL”. Zo gezegd, zo gedaan. Dit keer nog wat meer informatie opgezocht over Verge en dit leek mij wel interessant. Dus: 100 euro in Verge. Na de verschillende cryptomunten die op Litebit staan onderzocht te hebben, investeerde ik ook nog 100 euro in Digibyte en Reddcoin.
We zijn halverwege december en de verslaving is begonnen. 100 keer per dag kijken of de crypto’s gestegen zijn. Verge bleef maar stijgen, halverwege december was mijn 100 euro al 1000 euro waard, alleen het grootste succes zou nog komen richting oud en nieuw. Verge steeg naar de 25 cent en daarmee stond mijn inzet op 2500 euro, maar dit zou volgens de Verge Facebook groep pas het begin zijn. Hij zou na het Wraith protocol naar 1 dollar stijgen. Dat zou bijna 10.000 euro voor mij zijn! Ik kon mijn geluk niet op.
Helaas kwam het Wraith protocol te laat en behaalde niet het verwachte succes. “HODL” las ik overal, maar ondertussen zag ik langzaam de koers dalen van 25 cent naar 4,5 cent per coin halverwege februari. Dit was jammer genoeg ook de beste manier om van mijn snel groeiende verslaving (inmiddels keek ik elk denkbaar moment naar de koersen) af te komen. Tot groot genoegen van mijn vriendin.
Inmiddels is het eind februari 2018 en nog steeds kijk ik elke dag op de koers wat er verandert. En nog steeds hoop ik op een gigantische stijging. Ik kan inmiddels wel zeggen dat ik enige kennis heb over hetgeen ik mee bezig ben, op zijn minst over meepraten. Ik ben benieuwd wat het ‘’FOMO-effect’’ mij in de toekomst nog meer zal brengen.