Begroting Eredivsie 752X423

Begroting Eredivisie seizoen 2022-2023

Hoe zou de ranglijst van de eredivisie er uit zien als je de waarde van alle spelers in het basiselftal van de eredivisieclubs bij elkaar op telt. Komt die financiële ranglijst overeen met de daadwerkelijke ranglijst, met andere woorden: zijn duurdere spelers nodig om hoog in de eredivisie te eindigen?

Mr Money (1) geplaatst in Sport door Mr.Money
op 12 december 2022
laatste update: 6 september 2023
Begroting Eredivsie 752X423

De financiële Eredivisie ranglijst: begroting per club

Halverwege het seizoen 2022-2023 ziet de begroting van de Eredivisie-clubs er als volgt uit:

  Ranglijst Eredivisie Ranglijst obv begroting Verschil Ranglijst obv waarde basiselftal Verschil
1 Feyenoord Ajax (160 miljoen) -1 Ajax (194 miljoen) -1
2 Ajax PSV (85 miljoen) -1 PSV (153 miljoen) -1
3 PSV Feyenoord (80 miljoen) +2 Feyenoord (111 miljoen) +2
4 AZ AZ (32 miljoen) AZ (60 miljoen)
5 FC Twente FC Twente (30 miljoen) Vitesse (30 miljoen) -8
6 Sparta Rotterdam FC Utrecht (25 miljoen) -1 FC Twente (26 miljoen) +1
7 FC Utrecht FC Groningen (25 miljoen) -8 FC Groningen (21 miljoen) -8
8 SC Heerenveen Vitesse (23 miljoen) -5 SC Heerenveen (21 miljoen)
9 NEC SC Heerenveen (18 miljoen) +1 FC Utrecht (19 miljoen) +2
10 RKC Waalwijk Sparta Rotterdam (13 miljoen) +4 Fortuna Sittard (15 miljoen) -2
11 Go Ahead Eagles NEC (12 miljoen) +2 NEC (12,5 miljoen) +2
12 Fortuna Sittard Fortuna Sittard (11 miljoen) SC Cambuur (11 miljoen) -5
13 Vitesse Go Ahead Eagles (10 miljoen) +2 Sparta Rotterdam (8 miljoen) +7
14 Excelsior FC Volendam (9,5 miljoen) -4 FC Volendam (8 miljoen) -4
15 FC Groningen FC Emmen (9,3 miljoen) -1 RKC Waalwijk (7,5 miljoen) +5
16 FC Emmen SC Cambuur (9 miljoen) -1 Go Ahead Eagles (7 miljoen) +5
17 SC Cambuur RKC Waalwijk (8,4 miljoen) +7 Excelsior (7 miljoen) +3
18 FC Volendam Excelsior (7,5 miljoen) +4 FC Emmen (6,5 miljoen) +2

Wedden op de eredivisie

Wil je gebaseerd op de begrotingen een bet plaatsen op de Eredivisie? Onderstaand vind je een aantal legale Nederlandse goksites waar je weddenschappen op voetbal kunt plaatsen.

Logo Jacks.nl

Jack's.nl

€60 aan Free Bets
Circus

Circus Casino

Tot €250,- aan Free Bets
Logo Unibet

Unibet

€50 in Free Bets

Begroting Ajax

Begroting: 160 miljoen euro
Most valuable player: Jurrien Timber 45 miljoen euro
Waarde basiselftal: 194 miljoen euro

De strategie die Ajax volgt lijkt logisch en financieel verantwoord. Tot enkele seizoenen begrootte Ajax steevast op deelname aan de Europa League. Vijf Champions League deelnames op rij én een halve finaleplaats in het seizoen 2018/2019 hebben Ajax ambitieus gemaakt in het vinden van aansluiting bij de Europese (sub)top.

Spelerscontracten met salarissen en andere voorwaarden zijn op basis van deze ambities opgesteld. Dat heeft als consequentie dat Ajax kampioen MOET worden. Jaarlijks deelname aan de Champions League is een must om het Amsterdamse ambitieniveau hoog te houden. 

Ajax 3E Shirt 2021 2022 H 1024X1024
Het derde shirt van Ajax in Rastafari/Bob Marley stijl was een doorslaand succes en heeft de club veel merchandise inkomsten opgeleverd.

Inkomsten Ajax

Het grootste gedeelte van de Amsterdamse inkomsten komt uit de pot van de Champions League. Ajax neemt dit seizoen voor de vijfde keer op rij deel aan het hoofdtoernooi van de Champions League en omdat PSV zich de laatste jaren niet door de voorrondes heeft weten te knokken is de gehele Nederlandse marketing- en televisieprijzenpot van het miljoenencircus naar Amsterdam overgemaakt. 

Naast inkomsten uit de Champions League verdient Ajax geld met het verkopen van spelers, het verkopen van merchandise, inkomsten uit de Eredivisie CV, de verkoop van (seizoens)kaarten en sponsoring.

De waarde van de Amsterdamse businessclub bedraagt tussen de 45 en 50 miljoen per seizoen, inclusief skyboxen en business seats. Met de verkoop van ‘gewone' (seizoens)kaarten verdient Ajax jaarlijks 12 miljoen euro.

De balans qua uitgaven en inkomsten slaat afgelopen zomer groen uit, er komt meer binnen dan eruit gaat. De transfersommen voor Lisandro Martinez (voor 57 miljoen euro naar Manchester United), Sebastian Haller (voor €31 miljoen naar Borussia Dortmund) en Ryan Gravenberch (voor €15 miljoen naar Bayern München) deden de Amsterdamse kassa goed rinkelen.

Partnerships

Rinkelen doet de kassa ook vanwege de verbeterde sponsorovereenkomst die de club gesloten heeft met hoofdsponsor Ziggo. Het telecombedrijf betaalde jaarlijks negen miljoen euro aan Ajax. Vanaf dit seizoen staat ook het merk Giganet op het Amsterdamse shirt.

Hiervoor betaalt Ziggo ruim drie miljoen euro per jaar. In totaal is het vaste sponsorbedrag 12 miljoen euro. Door prestaties en het behalen van doelstellingen kan dit bedrag maximaal 20% hoger uitvallen. Het shirt van Ajax heeft daarmee een commerciële waarde van bijna 15 miljoen euro per seizoen.

Ook Ajax is ingesprongen op de gelegaliseerde gokmarkt. De Amsterdammers waren al – ver voor het bedrijf daadwerkelijk een vergunning van de Nederlandse Kansspelautoriteit had ontvangen – rond met Unibet.

De van oorsprong Zweedse bookmaker betaalt Ajax drie miljoen euro per seizoen. Oorspronkelijk zou de overeenkomst gelden tot 2026, maar met het verbod op sportsponsoring per 1 januari 2025 eindigt de samenwerking eerder dan gepland.  

Dan is er tot slot nog de Eredivisie CV. Deze behartigt de commerciële belangen van alle achttien Eredivisieclubs op gebied van sponsoring en tv-gelden. Er wordt gewerkt met een puntensysteem op basis van nationale prestaties. Aangezien Ajax de afgelopen vier seizoenen bovenaan is geëindigd heeft de club de meeste punten, en krijgt daarmee oneveer 10,5 miljoen euro.

Begroting PSV

Begroting: 85 miljoen euro
Most valuable player: Cody Gakpo 45 miljoen euro
Waarde basiselftal: 153 miljoen euro

Waar Ajax kampioen moet worden om hetzelfde niveau te kunnen blijven begroten, moest PSV het hoofdtoernooi van de Champions League weten te halen om de afstand met Ajax te verkleinen.

Zoals we inmiddels weten, is het PSV wederom niet gelukt om het tot de Champions League te schoppen. Een gelijkspel in Glasgow werd opgevolgd door een nederlaag in eigen huis, waardoor de Rangers door zijn en PSV weer het grote Europese geld aan zich voorbij ziet gaan.

Echt medelijden hoeft echter niemand met de Eindhovenaren te hebben. PSV werkt met een begroting van ruim 85 miljoen euro.

PSV verdient het geld op dezelfde manier als Ajax, alleen zijn de bedragen wat kleiner. PSV heeft dit jaar veel minder spectaculaire bedragen ontvangen en uitgegeven op de transfermarkt. De selectie is voornamelijk met huurlingen en transfervrije spelers versterkt.

Enkel voor spits Luuk de Jong en aanvallende middenvelder Guus Til moest PSV een transfersom overmaken. Qua uitgaven heeft PSV dus de hand op de knip. En de club heeft geluk dat de kosten voor herontwikkeling van het trainingscomplex en de jeugdopleiding uit aparte potjes komen, waar ze dus geen extra uitgaven voor hebben.

Voor Luuk de Jong betaalde PSV een transfersom. De aanvoerder betaalde PSV in de Champions League voorronde tegen AS Monaco terug door het winnende doelpunt binnen te koppen.

Inkomsten PSV

Aan de andere kant heeft PSV ook nauwelijks verdiend op de transfermarkt deze zomer. Er is ingezet op behoud van Sangaré (die bijtekende tot 2027) en Gakpo, die na een succesvol WK wellicht zou kunnen vertrekken in de winterstop. Dat levert dan wel een flinke financiële injectie voor de Eindhovenaren op.

Er werd wel verdiend met het vertrek van enkele spelers: Mario Götze vertrok voor 4 miljoen naar Eintracht Frankfurt, Ritsu Doan leverde 8,5 miljoen op en FC Twente betaalde 1,5 miljoen voor Michal Sadilek. PSV kreeg ook nog 3,5 miljoen als opleidingsvergoeding en doorverkooppercentage van de transfer van Gianluca Scamacca van Sassuolo naar West Ham United.

Partners van PSV

Qua sponsoring is er continuïteit in Eindhoven. Metropoolregio Brainport Eindhoven, een paraplu voor grote Brabantse bedrijven als VDL Groep, ASML, Jumbo Supermarkten, Royal Swinkels Brewery (Bavaria), Philips en CSU, is sinds afgelopen jaar shirtsponsor en dit contract is voortgezet. De bedrijven betalen elk 1,5 miljoen voor deze sponsoring.

Online opleider GoodHabitz is terug als sponsor en tekende voor 3 jaar. Ze betalen 3,5 miljoen per jaar om rugsponsor te zijn.

Los van deze bedrijven en bedragen heeft PSV een businessclub die de Eindhovenaren jaarlijks rond de 16 tot 20 miljoen euro oplevert. Met de verkoop van gewone seizoenskaarten en losse kaarten voor de wedstrijden wordt jaarlijks rond de 8,5 miljoen euro omgezet. 

PSV werd al voor de opening van de online kansspelmarkt gesponsord door een bookmaker: de TOTO. Deze organisatie zette slim – al voordat concurrenten dat konden doen – in op retentie van de partners. PSV verlengde niet alleen het contract met TOTO, maar zag de Loterij ook nog eens de bijdrage verhogen tot plusminus 2,5 miljoen per seizoen. 

Uit de Eredivisie CV ontvangt PSV bijna net zoveel geld als Ajax. De Eindhovenaren staan stevig op de tweede plaats in het ECV puntenklassement en krijgen daarom jaarlijks ruim 9,5 miljoen euro uitgekeerd.

Begroting Feyenoord

Begroting: 80 miljoen euro
Most valuable player: Orkun Kokcu 27 miljoen euro
Waarde basiselftal: 111 miljoen euro

In Rotterdam-Zuid is de begroting voor het seizoen 2022/23 flink verhoogd. Dat komt eerst en vooral door de finaleplaats die Feyenoord in mei behaalde voor Europa Conference League. Hoewel de finale tegen AS Roma helaas verloren ging, wist Feyenoord al dat het direct geplaatst was voor de groepsfase van Europa League 2022/23.

Hierdoor kan Feyenoord al ettelijke tientallen miljoenen aan premies en bonussen begroten vanuit de UEFA. In Rotterdam zullen ze balen dat PSV er niet in geslaagd is om de Champions League te halen, nu moet de pool van marketing- en televisiegelden gedeeld worden.

De financiële ruimte die Feyenoord had is gedeeltelijk geherinvesteerd in de selectie, waarbij vooral de transfersom van Quinten Timber, die voor 8,5 miljoen euro is overgenomen van FC Utrecht, in het oog springt.

Inkomsten Feyenoord

Op de transfermarkt heeft Feyenoord afgelopen zomer veel geld verdiend. Tyrell Malacia en Luis Sinisterra werden voor respectievelijk 15 en 25 miljoen verkocht aan Premier League clubs Manchester United en Leeds United. Vlak voor het begin van de competitie nam ook Marcos Senesi de route naar het Britse eiland.

De Argentijnse verdediger werd eveneens voor 15 miljoen euro verkocht aan Bournemouth. Tot slot verdiende Feyenoord nog een beetje geld aan de Japanse droom van spits Bryan Linssen. 

Ondanks diverse inkomende transfers heeft Feyenoord nog altijd een dikke dertig miljoen euro winst gemaakt en dat zie je terug in de begroting. Het is een flinke uitdaging en het vereist de nodige sportieve successen om deze begrotingsstap structureel te maken. Je haalt immers niet jaarlijks de finale van een Europees bekertoernooi.

Qua verdere inkomsten loopt Feyenoord flink achter bij Ajax en PSV. De sponsorportefeuille is niet alleen kleiner, deze is ook minder waardevol. Hoeveel shirtsponsor Europarcs jaarlijks betaalt is niet bekend, maar uit alle partnerschappen haalt Feyenoord gemiddeld 16,5 miljoen euro per jaar. 

Ook Feyenoord verbond zich langer aan TOTO. De Nederlandse Loterij is met de jaarlijkse bijdrage een van de grotere sponsoren van Feyenoord. Ook de Rotterdammers gaan het dus hard in de portemonnee voelen als sportsponsoring door online kansspelaanbieders per 1 januari 2025 verboden gaat worden. 

Screenshot 2022 08 11 17.08.30

Begroting AZ

Begroting: 32 miljoen euro
Most valuable player: Jesper Karlsson 16 miljoen euro
Waarde basiselftal: 60 miljoen euro

Onder Ajax, PSV en Feyenoord komt er een hele tijd niets. Die tijd is zo lang dat het eigenlijk een schande is als een van deze drie clubs lager eindigt dan de derde plaats.

Op de vierde plaats van de geldrangschikking staat AZ. De Alkmaarders hebben online casino Kansino als nieuwe shirtsponsor vastgelegd. Oorspronkelijk is er een sponsorovereenkomst voor vier seizoenen (tot juni 2026) getekend, maar die zal uiterlijk per 31 december 2025 opgezegd worden. AZ gaat het best lastig krijgen om een even gemotiveerde nieuwe sponsor te vinden aangezien Kansino goed betaalt.

De begroting van AZ is dit jaar 32 miljoen euro. Dat is zes miljoen euro meer dan vorig jaar. Die zes miljoen is niet direct te koppelen aan de komst van Kansino, maar bestaat ook deels uit de premies die AZ betaald heeft gekregen voor de goede prestaties in de Europa Conference League. 

Begroting FC Twente

Begroting: 30 miljoen euro
Most valuable player: Ramiz Zerrouki/Christos Tzolis 7 miljoen euro
Waarde basiselftal: 26 miljoen euro

Begroting Sparta Rotterdam

Begroting: 13 miljoen euro
Most valuable player: Younes Namli 1.2 miljoen euro
Waarde basiselftal: 8 miljoen euro

Begroting FC Utrecht

Begroting: 25 miljoen euro
Most valuable player: Can Bozdogan 4 miljoen euro
Waarde basiselftal: 19 miljoen euro

Begroting SC Heerenveen

Begroting: 18 miljoen euro
Most valuable player: Milan van Ewijk 4 miljoen euro
Waarde basiselftal: 21 miljoen euro

Begroting NEC

Begroting: 12 miljoen euro
Most valuable player: Jasper Cillissen 3 miljoen euro
Waarde basiselftal: 12,5 miljoen euro

Begroting RKC Waalwijk

Begroting: 8,4 miljoen euro
Most valuable player: Julen Lobete 2,3 miljoen euro
Waarde basiselftal: 7,5 miljoen euro

Begroting Go Ahead Eagles

Begroting: 10 miljoen euro
Most valuable player: Philippe Rommens 0,8 miljoen euro
Waarde basiselftal: 7 miljoen euro

Begroting Fortuna Sittard

Begroting: 11 miljoen euro
Most valuable player: Inigo Cordoba 2,5 miljoen euro
Waarde basiselftal: 15 miljoen euro

Begroting Vitesse

Begroting: 23 miljoen euro
Most valuable player: Kacper Kozlowski 8 miljoen euro
Waarde basiselftal: 30 miljoen euro

Begroting Excelsior

Begroting: 7,5 miljoen euro
Most valuable player: Marouan Azarkan 1,5 miljoen euro
Waarde basiselftal: 7 miljoen euro

Begroting FC Groningen

Begroting: 25 miljoen euro
Most valuable player: Ricardo Pepi 9 miljoen euro
Waarde basiselftal: 21 miljoen euro

Begroting Emmen

Begroting: 9,3 miljoen euro
Most valuable player: Mark Diemers 1,5 miljoen euro
Waarde basiselftal: 6,5 miljoen euro

Begroting SC Cambuur Leeuwarden

Begroting: 9 miljoen euro
Most valuable player: Felix Mambimbi 3 miljoen euro
Waarde basiselftal: 11 miljoen euro

Begroting FC Volendam

Begroting: 9,5 miljoen euro
Most valuable player: Carel Eiting 2 miljoen euro
Waarde basiselftal: 8 miljoen euro

Conclusie

Dat Ajax, PSV en Feyenoord samen de top 3 uit moeten maken van de Eredivisie, is op basis van de begroting een gegeven. Het gat met AZ is financieel gezien al aardig, en daaronder is het eigenlijk een spel in de marge. Als deze drie clubs niet in de top 3 eindigen, mogen ze zich in een hoekje gaan zitten schamen.

Dat de andere clubs eigenlijk geen echte kans hebben om in de top 3 de eindigen, is op basis van de begroting ook een gegeven. Dan moet je echt heel veel geluk en doorzettingsvermogen hebben. Geld maakt nu eenmaal je selectie.

Daarnaast speelt er nog iets anders: het verbod op sportmarketing per 1 januari 2025. Zoals het er nu voorstaat, gaat dat er komen. Dat betekent voor vrijwel elke ploeg dat er per die datum een deel van de inkomsten weg gaat vallen.

Voor sommige clubs is het jammer, maar te overzien. Maar voor de meeste clubs is dit partnerschap een substantieel deel van de inkomsten. Hoe dat uit gaat pakken voor deze ranglijsten, zal komende jaren duidelijk worden.

Voor nu kijken we eerst rijkhalzend uit naar de transferperiode in januari. Wat gaat dit betekenen voor de begroting in het tweede deel van het Eredivisie-seizoen 2022-2023? Welke spelers vertrekken van de Nederlandse velden en wat levert dat op? En welke spelers mogen we verwelkomen en quanta costa? We gaan het meemaken…

Top 6 Online Casino's

Logo Betnation

Betnation

Tot 500 gratis spins
Logo 711 casino

711 Casino

100% bonus tot €711
Logo Jacks.nl

Jack's.nl

100% bonus tot €100
Tombola Buttonv2

Tombola

Stort €25,- en speel met €75,-
Circus

Circus Casino

Ontvang €250 bonustegoed of 100 free spins
Logo Onecasino

One Casino

50% bonus tot €100
on air