Cryptonieuws Week 22 (1)

De nieuwste crypto updates: Juridische acties tegen Binance en Coinbase

Binance en Coinbase opnieuw geconfronteerd met juridische aanklachten, Europa neemt actie tegen misleidende crypto-advertenties, en een rustige week op Nederlandse cryptobeurzen. Dit zijn slechts enkele van de recente ontwikkelingen in de wereld van cryptocurrency. In dit nieuwsartikel breng ik je op de hoogte van de laatste nieuwtjes. 

Transpareng BG TG geplaatst in Crypto door Frank Kruit
op 9 juni 2023
laatste update: 9 juni 2023
Cryptonieuws Week 22 (1)

Veilig in crypto handelen?

Wil jij starten met het handelen in crypto? Onetime heeft de beste crypto exchanges voor je geselecteerd. Happy trading!

Bitvavo Red

Bitvavo

Handel eerste €1000 gratis!
Finst (1)

Finst

Actie: €10 Cash Bonus
Blox (1)

BLOX

Meer dan 75 crypto's

Binance aangeklaagd door SEC, cryptowereld opnieuw in beroering

De grootste cryptohandelsplaats ter wereld, Binance, is opnieuw onder vuur genomen. De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) heeft een rechtszaak aangespannen tegen Binance, waarin het bedrijf wordt beschuldigd van het overtreden van de effectenwetgeving. Deze recente aanklacht markeert een patroon waarbij de SEC elke week nieuwe juridische stappen onderneemt tegen belangrijke spelers in de crypto-industrie, en het lijkt erop dat de SEC vastberaden is om streng toezicht te houden.

Begin deze week werd ook bekend dat investeerders massaal geld hebben opgenomen van het Binance-platform. Hoewel het een aanzienlijk bedrag betreft, wordt er benadrukt dat de hoeveelheid geldopnames op zichzelf niet verontrustend is. Het toont echter wel aan dat beleggers bezorgd zijn over de juridische problemen waarmee Binance wordt geconfronteerd en de mogelijke gevolgen daarvan.

Coinbase ook onder vuur

Naast Binance is ook Coinbase, de grootste cryptobeurs van de Verenigde Staten, het doelwit van de SEC. Coinbase wordt beschuldigd van het opereren als een ongeregistreerde beurs en het faciliteren van handel in effecten zonder de vereiste vergunningen.

Met deze aanklachten tegen zowel Binance als Coinbase versterkt de SEC haar inzet om de cryptosector nauwlettend te volgen en de naleving van regelgeving af te dwingen.

Koers Bitcoin

De aanklachten en onzekerheid in de crypto-industrie hebben hun weerslag gehad op de prijs van bitcoin. De koers van bitcoin daalde naar $25.434,87, het laagste niveau sinds maart van dit jaar. Inmiddels is de koers weer hersteld tot $26.524,87. De prijs van bitcoin handelt al een maand lang in de range van 26.000 tot 27.000 dollar.

Het is nog onduidelijk wat de exacte gevolgen zullen zijn van de rechtszaken tegen o.a. Binance en Coinbase. Beleggers en de crypto-gemeenschap zullen de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten houden terwijl de juridische strijd voortduurt en de regulatoren hun toezicht verscherpen.

Rapport Hype Or Harm Screenshot Via Beuc.Eu
Rapport: Hype or Harm (screenshot via beuc.eu)

Europa neemt actie tegen misleidende crypto-advertenties op social media

Europa blijft niet achter bij het reguleren van de crypto-industrie. Naast de nieuwe regelgeving voor crypto, bekend als MiCa, heeft de Europese Unie ook besloten om de strijd aan te gaan tegen crypto-advertenties op social media.

Uit onderzoek van de Europese Consumentenorganisatie (BEUC) is gebleken dat er sprake is van misleidende promotie van crypto op platforms zoals Instagram, Twitter, TikTok en YouTube. Dit heeft geleid tot de publicatie van een rapport om bewustwording te creëren over de risico's van cryptoinvesteringen en om jongeren te beschermen.

Rapport van BEUC roept op tot actie en handhaving

Het rapport van BEUC benadrukt de noodzaak om consumenten, met name jongeren, te beschermen tegen misleidende advertenties over crypto. Uit het onderzoek is gebleken dat social media platforms onvoldoende maatregelen nemen om dergelijke advertenties te voorkomen, ondanks hun eigen beleidsregels. Hierdoor worden consumenten blootgesteld aan onjuiste informatie en worden de risico's van crypto-investeringen verdoezeld.

Het rapport van BEUC heeft als doel de aandacht te vestigen op deze problematiek en de Europese autoriteiten aan te sporen om actie te ondernemen. Het benadrukt het belang van strengere voorwaarden voor crypto-advertenties op social media en roept op tot handhaving van deze maatregelen.

Het is een belangrijke stap om de veiligheid en transparantie van de markt te waarborgen en ervoor te zorgen dat consumenten, met name jongeren, weloverwogen beslissingen kunnen nemen bij het investeren in cryptovaluta.

Storten En Opnemen Van Crypto
Stortingen & opnames Bitvavo

Rustige week op de Nederlandse cryptobeurzen

Op de Nederlandse cryptobeurzen is momenteel een relatieve rust waar te nemen. Bitvavo heeft deze week (vooralsnog) geen nieuwe cryptomunten genoteerd. Echter, heeft het platform wel aangekondigd dat het nu mogelijk is om SUI (SUI), Terra Classic (LUNA), Terra 2.0 (LUNA2), Hedera (HBAR), Polkadot (DOT), MultiversX (EGLD) en Kusama (KSM) te storten en op te nemen. Voorheen was het voor gebruikers enkel mogelijk deze munten te kopen en te verkopen.

De mogelijkheden tot storten en opnemen van deze cryptomunten bieden meer mogelijkheden voor bijvoorbeeld arbitragehandel en het verplaatsen naar externe wallets voor extra veiligheid.

Geen ontwikkelingen bij Finst

Aan de andere kant heeft cryptobroker Finst al wekenlang geen veranderingen laten zien. Op dit moment kunnen gebruikers hier meer dan 40 cryptovaluta verhandelen, en de aankondiging van de mogelijkheid tot crypto-staking zit nog steeds in de pijplijn.

Wel hebben ze de '€5000 actie' verlengd tot eind juni, waarbij gebruikers de kans krijgen om tot €5000 aan euro's gratis te verhandelen. Het is vermeldenswaardig dat Bitvavo een soortgelijke actie al jaren heeft, maar het gratis verhandelbare bedrag is daar beperkt tot €1000.

Geïnteresseerd in crypto?

Volg het laatste populaire crypto nieuws via Onetime of via het allerleukste crypto forum van Nederland! Zien we jou daar?

on air