Tour De France

Voorbeschouwing Tour de France 2023

Het is jaarlijks het hoogtepunt van de wielerkalender: De Tour de France. Geen enkele andere wielerkoers komt ook maar in de buurt van de prestige van Le Grand Boucle. Op zaterdag 1 juli start de editie van 2023. Een ronde die verre van traditioneel start in Spaans Baskenland.

Wie wordt de opvolger van Jonas Vingegaard? Dat is de vraag die de komende weken centraal staat in de wieler-community. Jumbo - Visma heerste in de Tour van 2022 zoals ploegen zelden geheerst hebben. Niet alleen won Vingegaard het geel, met Wout van Aert werd ook de groene trui gewonnen. Daarnaast gingen er zes etappezeges naar de Nederlandse formatie.

Transparent Bg1@72X geplaatst in Sport door Hans van Brunschot
op 1 juli 2023
laatste update: 1 juli 2023
Tour De France

Wedden op de Tour de France

Ben jij overtuigd van de kansen van Vingegaard, of denk jij dat een ander er met de overwinning vandoor zal gaan? Door in te zetten bij een betrouwbare bookmaker kun jij ook winnen met de Tour de France, zonder ook maar een etappe te fietsen!

Leovegas Review

LeoVegas

100% FREE BET tot max. €50!
Logo Jacks.nl

Jack's.nl

€60 aan gratis weddenschappen
Circus

Circus Casino

Tot €250 aan freebets

De grootste kanshebber: Jonas Vingegaard zelf

Een herhaling van het succes van vorig jaar is niet realistisch. Wout van Aert heeft al aangegeven niet voor het groen te gaan omdat de kans bestaat dat hij de Tour voortijdig gaat verlaten als zijn vrouw gaat bevallen van hun tweede kind.

Vingegaard gaat wel voor een bis-nummer. De Deen wil graag de Tour opnieuw winnen en zou de tweede grote ronde voor Jumbo - Visma op rij kunnen winnen. Primoz Roglič was immers de beste in de afgelopen Giro d’Italia.

Vingegaard krijgt naast Van Aert goede klimmers als Sepp Kuss en Wilco Kelderman mee als meesterknechten om dat doel te bewerkstelligen. Zij moeten de jonge Deen op sleeptouw nemen op jacht naar een tweede Tourzege.

De Jumbo-ploeg bestaat verder uit Tiesj Benoot, Nathan van Hooydonck, kersverse Nederlands kampioen Dylan van Baarle en de Fransman Christophe Laporte. Kortom: bijna de hele ploeg die in het klassieke voorjaar de ene na de andere zege in de wacht sleepte.

Wielrennen juli 3

De concurrenten

De andere ploegen gaan de Jumbo’s de Tourzege natuurlijk niet cadeau doen. Vanuit verschillende hoeken gaan de geel-zwarten aangevallen worden. Het meeste gevaar is te duchten van de Sloveense alleskunner Tadej Pogacar. Pogacar kan niet alleen grote rondes winnen, maar kan het peloton ook op een hoopje rijden in de Ronde van Vlaanderen en Luik-Bastenaken-Luik.

Deze laatste wedstrijd wierp dit jaar een schaduw over het succesvolle voorjaar van Pogi. Hij won niet alleen Vlaanderen, maar ook Parijs - Nice, de Amstel Gold Race en de Waalse Pijl. Voor Luik-Bastenaken-Luik was Pogacar topfavoriet voor een unieke trilogie aan zeges, maar een relatief onschuldige valpartij besliste anders. Pogacar brak zijn linkerpols en kon een streep zetten door de rest van zijn voorjaar.

Hoe goed Pogacar na weken van inactiviteit is, is lastig te zeggen. Hij won het Sloveens kampioenschap tijdrijden met meer dan vijf minuten voorsprong op de nummer twee en werd ook Sloveens kampioen op de weg. Wat dat precies zegt? Geen idee.

De outsiders

Andere favorieten voor de eindzege in Parijs zijn op één hand te tellen. Jay Hindley van Bora - Hansgrohe won vorig jaar de Giro en liet titelverdediging schieten om zich optimaal voor te bereiden op de Tour. Van de Australiër mogen we een serieuze poging om tenminste het podium te halen verwachten.

Richard Carapaz was het gegoochel om het kopmanschap bij Ineos - Grenadiers meer dan beu en koos eieren voor zijn geld. Bij EF Education - EasyPost is de Ecuadoriaan verzekerd van het kopmanschap, maar heeft hij wel een minder sterk team tot zijn beschikking.

Egan Bernal bleef wel bij Ineos - Grenadiers en is de eerste kopman voor deze Tour. Bernal won de Tour al eens in 2019 en wil graag een tweede zege aan zijn palmares toevoegen. Hoe goed Bernal na het verschrikkelijke ongeluk dat hij had in 2022 waarbij hij zo’n beetje elk bot in zijn bovenlichaam brak, nog is valt te betwijfelen.

De Tour van 2023

De Tour van dit jaar start niet in Frankrijk, maar in Spaans Baskenland. Daar krijgen de renners geen korte tijdrit, maar een serieuze heuvelrit voor hun kiezen om het bal te openen. De rit van en naar Bilbao kent een spetterende slotfase met een klim van twee kilometer á meer dan 10% in de laatste 10 kilometer. Ook de slotkilometer loopt flink omhoog, dus een massasprint is haast onmogelijk. Bij deze beschrijving pas drie namen: Mathieu van der Poel, Wout van Aert en Mads Pedersen.

De tweede etappe gaat gedeeltelijk over het parcours van de Classica San Sebastian die later in de wielermaand juli op het programma staat. De Jaizkibel is de meest roemruchte naam in het parcours van een etappe waarbij het geen moment vlak is.

Na de afdaling van deze klassieke berg is nog ruim zeven kilometer naar de finish, waarbij de weg licht oploopt. Sprinters als Biniam Girmay, Wout van Aert en Mads Pedersen behoren tot de favorieten, al kan Van der Poel natuurlijk ook behoorlijk rap aankomen.

In etappe 3 gaan de renners de grens tussen Spanje en Frankrijk over. Geen bergen, weinig heuvels en een snelle aankomst in Bayonne vormen de ingrediënten voor een massasprint. De Belg Jasper Philipsen en Fabio Jakobsen zijn onze topfavorieten. Sprinters die er niet met de bloemen vandoor gaan, krijgen een dag later een nieuwe kans. Ook de rit tussen Dax en Nogaro lijkt gemaakt voor een massasprint.

De Pyreneeën in

De Tour doet dit jaar eerst de Pyreneeën aan en doet dat vrij snel. Al op woensdag 5 juli gaat de weg serieus omhoog. Met de Col de Soudet (HC) en de Col du Marie Blanque (1e) staan er flink wat klimkilometers op het programma.

Naar alle waarschijnlijkheid gaan de klassementsrenners elkaar hier nog niet bestoken om het geel te pakken. Verwacht een etappe waarbij een kopgroep een flinke voorsprong krijgt waardoor het klassement voorlopig in een plooi ligt.

In de zesde Tour-etappe gaan de renners klassieke namen zoals de Col d’Aspin en de Col du Tourmalet voor de wielen krijgen. De etappe eindigt op een lange slopende klim van meer dan 15 kilometer naar Cauterets. Hier verwachten we wel enig vuurwerk tussen de toppers om posities in het klassement. Pogacar kan in deze etappe weleens gaan testen hoe goed Vingegaard daadwerkelijk is.

Klassieke Tour met aankomsten in Bordeaux en Limoges

Etappe 7 finisht na een relatief vlakke etappe in Bordeaux, één van de klassieke aankomstplaatsen van de Tour. In Bordeaux werd in het verleden regelmatig Nederlands succes gevierd. Zo won onder andere Leon van Bon er ooit een etappe. Hopelijk kunnen de Nederlandse sprinters in de Tour van 2023 - zoals Fabio Jakobsen, Dylan Groenewegen en Danny van Poppel - deze traditie voortzetten.

De volgende dag trekt de karavaan door de heuvels naar Limoges. Sprinters zijn zeker niet kansloos, maar de kans dat Van der Poel, Van Aert, Pedersen en Girmay er in de finale koers van willen maken is groot.

De negende etappe is er eentje die beslist gaat worden door klimmers met goede benen. De etappe is nooit echt vlak, maar in de echte finale duikt de Puy de Dome op. Het stijgingspercentage van deze klim duikt in de laatste vier kilometer niet onder de 10%.

Speldenprikken van klassementsrenners zijn niet uitgesloten, maar meer waarschijnlijk is dat pure klimmers zoals Giulio Ciccone en Thibaut Pinot er hier met de dagzege vandoor gaan. Na de negende etappe hebben de renners een dagje vrij.

Rustige aanloop naar loodzware bergetappes

Na de rustdag starten de renners enkele dagen rustig op. De tiende etappe hebben de aanvallers een kans op succes. Iemand als Julian Alaphilippe kan hier zomaar eens met de eer gaan strijken. Daarna volgt de elfde etappe die opnieuw kans biedt op een massasprint.

Mathieu van der Poel is één van de favorieten in de twaalfde etappe waar het parcours veel te zwaar voor sprinters is, maar niet zwaar genoeg voor echte klimmers. Ook Tom Pidcock zou deze etappe met rood hebben omcirkelt in zijn routeboek.

Wielrennen Juli 2

De Alpen in

Na deze heerlijke etappes voor de aanvallers, is de komende dagen het woord aan de klassementsrenners. We gaan de Alpen in en serieus ook. We verwachten in de dertiende etappe een eerste echte confrontatie tussen Pogacar en Vingegaard.

De etappe eindigt op Le Grand Colombier. Dit is een klim van dik zeventien kilometer met een gemiddeld stijgingspercentage van 7,2%. In de slotfase stijgt de weg 9,2%. Alle ingrediënten voor een prachtig duel om het geel zijn aanwezig.

De renners doen er wel goed aan om niet al hun kruit te verschieten. De volgende dag staat er opnieuw een bergrit op het programma. Hoewel minder zwaar dan de dertiende etappe, is etappe 14 niet voor iedereen weggelegd. Maar liefst zes Alpen moeten worden beklommen. De laatste in de rij, de Col de Joux Plane is de lastigste. Eenmaal boven dalen de renners af naar Morzine waar gesprint kan worden tussen een elite groepje of er iemand solo aankomt.

De laatste etappe voor de tweede rustdag is misschien wel de zwaarste Alpen-etappe. Er moeten vijf bergen beklommen worden, waarvan drie van de eerste categorie. Ook deze etappe kan gaan uitdraaien in een duel tussen de toppers in het klassement, maar het is ook mogelijk dat Pogacar, Vingegaard en anderen, de benen sparen voor de enige tijdrit in deze Tour die daags na de rustdag op het programma staat. In dat geval makken klimmers als Ciccone, Landa en Yates kans op de dagzege.

Tijdrijden

Na de rustdag staat de tijdrit op het programma. Met slechts 22 kilometer is de tijdrit niet lang, maar ook niet vlak. Er moet een berg van tweede categorie worden beklommen. Het is geen klimtijdrit, maar wel een tijdrit voor klimmers. We zouden niet verbaasd zijn als Wout van Aert, mits nog in koers, er met de bloemen vandoor gaat.

Monsteretappe

Na de tijdrit vervolgt de Tour de France 2023 met een monsteretappe die over vier grote cols gaat. De laatste klim kan het decor worden waar deze editie beslist gaat worden.

De klim naar Courchevel is maar liefst 28 kilometer lang. Het gemiddeld stijgingspercentage is weliswaar zes procent, maar dat zegt niets over de finale. De laatste kilometers komt het stijgingspercentage niet onder de 10%. De gele truidrager zal hier moeten gaan verdedigen want jagers op het geel gaan hier hun kansen ruiken.

De klassementsrenners kunnen diep gaan, want zij krijgen op donderdag en vrijdag een overgangsetappe voor zich waarbij ze de benen redelijk stil kunnen houden. Dat geldt niet voor de sprintersploegen aangezien er in zowel Bourg-en-Bresse als in Poligny kansen voor de sprinters zijn.

Naar Parijs

Voordat de renners zich opmaken voor de slotetappe in Parijs is het op zaterdag 22 juli nog één keer tot het gaatje gaan. De voorlaatste rit is een heuvel/bergrit om U tegen te zeggen. Dat komt niet door de hoogte of de lengte van de beklimmingen, maar door het aantal.

Er moeten maar liefst zeven heuvels beklommen worden, die steeds zwaarder worden. De streep is getrokken in Le Markstein Fellering, waar de gele truidrager al mag proosten op zijn Tourzege.

De laatste etappe is traditioneel voor de sprinters. Een korte aanloop naar Parijs al waar het publiek getrakteerd wordt op verschroeiend snelle rondes over de Champs Elysées. Na een koninklijke sprint zit de Tour 2023 er al weer op.

Onze voorspelling & tips

Wij verwachten een episch duel om het geel tussen Jonas Vingegaard en Tadej Pogacar.

Vingegaard heeft zich minutieus voorbereid op deze Tour en heeft met een aantal zeges al laten zien nog beter te zijn dan vorig jaar.

Pogacar is misschien wel de beste renner ter wereld die ook op onverwachte momenten het verschil kan maken. Wellicht is het lang zo slecht niet geweest dat Pogacar in mei en juni niet voluit heeft kunnen koersen.

We tippen Pogacar voor het geel, Jasper Philipsen voor het groen en Giulio Ciccone voor de bolletjestrui.

on air