Home » Cryptogeld » Beste tips voor het handelen in cryptocurrencies
Beste tips voor het handelen in cryptocurrencies
Voordat je überhaupt start met de handel in cryptocurrencies is het makkelijk om wat informatie achter de hand te hebben. Daarvoor zou je onze handleiding (starten met cryptocurrencies) kunnen gebruiken. Het is goed om een basis aan kennis te hebben, alvorens je start.
Wanneer je de basis goed onder de knie hebt, kun je een volgende stap zetten: het handelen in cryptocurrencies! Onderstaande tips kunnen jou op weg helpen een betere cryptocurrency-handelaar te worden.
Beste tip: doe onderzoek naar cryptocurrencies
Het is goed om eerst onderzoek te doen naar de aankoop van een cryptomunt. Veel beginners stappen lukraak in een willekeurige munt, omdat een kennis of vriend er over heeft verteld. Dit is niet de juiste manier. Het is goed om je eigen onderzoek te doen. Je koopt toch ook niet zomaar een TV? Daarvoor bekijk je eerst de specificaties en dit vergelijk je met andere modellen. Dit zou je ook moeten doen, voordat je overgaat tot het aanschaffen van cryptomunten.
Je kunt allerlei websites raadplegen. Google de munt die je op het oog hebt en kijk wat de munt te bieden heeft en stel jezelf een aantal vragen:
- Heeft deze munt een goed product / dienstverlening (bekijk o.a. de whitepaper)
- Is het een uniek product / dienstverlening
- Welke cryptomunten zijn de concurrenten
- Zit er een gedegen team achter de cryptomunt (raadpleeg LinkedIn)
- Wordt er voldoende gecommuniceerd vanuit de ontwikkelaars?
- Zijn de eigenaren actief op kanalen zoals Facebook, Reddit & Twitter?
Op deze manier kun je voor jezelf bepalen of de munt interessant genoeg is om er in te investeren.
Team achter Swissborg
Verspreid je kansen, maar niet te veel
Wanneer je start met de aankoop van cryptocurrencies is het goed om jezelf af te vragen in hoeveel munten je geld gaat steken. Als tip kunnen we meegeven om niet al het geld in enkel een munt te stoppen. Het is goed om je investering te spreiden, maar overdrijf het niet.
Wanneer je enkele honderden euro's te besteden hebt, is ons advies om het bij een paar cryptocurrencies te laten. Stel dat je enkele duizenden euro's te besteden hebt, kun je overwegen een paar munten extra te nemen. Daarnaast is het goed om een mooie balans te vinden in jouw portefeuille.
Ik geef de voorkeur aan een aantal grotere cryptomunten op basis van marketcap (groter dan 10 biljoen). Daarnaast een munt die wat kleiner is qua market cap, maar die zichzelf wel heeft bewezen. Ik kies tot slot voor een munt die wat meer risicovol is. Dit kan ook een ICO zijn.
Een verdeling zou kunnen zijn: 50%/30%/20%. Bekijk voor jezelf of je meer of minder risico wilt nemen.
op 10 cryptovaluta op basis van coinmarketcap
Naast deze spreiding kun je bekijken welk percentage je wilt aanhouden voor de handel op dagelijkse basis en voor de lange termijn. Zelf geef ik de voorkeur aan een verdeling (lange termijn / korte termijn) van ongeveer 90% / 10%.
Verkoop hoog en koop laag
De gevorderde cryptocurrency handelaar kan door middel van technische analyses een conclusie vormen om op een zeker moment in te stappen, of te verkopen. Als beginner is deze materie wat minder toegankelijk. Gelukkig heeft deze strategie zich tot op heden ook niet echt bewezen.
Het is als beginnende handelaar wellicht verleidelijk om in te stappen wanneer een cryptomunt flink aan het stijgen is, maar doe stap niet zomaar in deze val. Persoonlijk stap ik liever in op het moment dat de koers in een dip zit. Door de historie van cryptocurrencies te bekijken, kun je bekijken wat er in het verleden is gebeurd. Uiteraard biedt deze informatie geen zekerheid voor de toekomst, maar je kunt wel inschatten of de munt duur of goedkoop is ten opzichte van eerdere koersen.
Aankoop doen van verge via limit
Naast de aankoop, is er het moment van verkoop. Zo kan het zijn dat je als daghandelaar een bepaalde koers als doelstelling hebt gekozen. Dit is het moment dat je verkoopt, omdat de prijs bijvoorbeeld op het allerhoogste punt ooit staat (ATH). Hou hierbij in het achterhoofd dat je waarschijnlijk nooit op het hoogste punt kunt verkopen, en nooit op het laagste punt kunt kopen.
Lees ook: cryptocurrency termen
Raak niet in paniek bij koersdalingen
De cryptomarkt is een volatiele markt: de koers vliegt alle kanten op. Wanneer je dit van te voren weet, zul je ook niet zo snel in paniek raken wanneer de koers ineens als een baksteen zakt. Een heleboel handelaren schieten op dat moment in de stress en verkopen de boel. Dit moet voor jou het moment zijn om rustig te blijven, of juist bij te kopen in deze dip. Correcties zijn heel normaal en dit kan soms enkele uren, tot wel weken duren.
Zoek voor een geschikte exchange
Nadat je hebt uitgezocht welke cryptocurrency je graag zou willen aankopen, is het tijd om te bekijken welke exchange je gaat gebruiken. We kunnen je als tip meegeven om je bij diverse exchanges aan te melden. Het wil nog weleens voor komen, dat een exchange op een zeker moment een stop heeft. Om dit voor te zijn, is het hebben van een account altijd handig.
De exchange die je vervolgens gaat gebruiken, hangt mede af van de cryptocurrency die je wilt aanschaffen. Niet iedere crypocurrency is overal verkrijgbaar. Wanneer er meerdere opties zijn, kun je bekijken naar welke exchange je voorkeur uit gaat. Dit kan afhangen van het gebruikersgemak, veiligheid en het aantal beschikbare munten, maar ook van een ander niet onbelangrijk feit: de kosten.
Exchanges verdienen geld aan jou als handelaar, door de fees die in rekening worden gebracht. Het kan zeker geld schelen door deze kosten per exchange te vergelijken.
Verhandelen van litecoin via kucoin
HODL vs. daytrading
Er zijn verschillende manieren van handelen. Zo kun je op de korte termijn handelen, maar er ook voor kiezen een cryptomunt voor een lange tijd te houden. Onze ervaring leert dat het handelen op lange termijn verdienstelijker is, dan het handelen op korte termijn. Als daytrader moet je de kneepjes goed in de vingers hebben om op het juiste moment in en uit te stappen. Dit is maar voor weinig mensen weggelegd.
Ons advies is om jouw cryptocurrencies voor de langere termijn te houden. Als tip geven we mee deze cryptomunten op een offline wallet te bewaren. Hiermee voorkom je dat je er op een snelle manier bij kunt komen.
Krijg geen last van FOMO
FOMO klinkt bijna als een ziekte en dat is het misschien ook wel. Het is de angst om de boot te missen en dit kan zich uiten in de vorm van stress. Zorg dat je je bewust bent van het feit dat je niet overal aan mee kunt doen. Dagelijks verschijnen er nieuwe cryptocurrencies en ICO's, maar het is de kunst je bij jouw eigen plan te houden en je af te schermen voor mogelijke goudmijntjes.
Kortom: je moet het doen met de cryptomunten die je hebt en tevreden zijn met de winst die je op dat moment hebt gemaakt.
Check je balans niet te vaak
Via diverse apps is het mogelijk je balans in te zien. Op die manier kun je bekijken hoe je er die dag voorstaat. Dit kan ook de nodige stress met zich meebrengen en in ergere gevallen, zorgen voor slapeloosheid. Maak met jezelf de afspraak niet te vaak naar jouw resultaten te kijken. Doe dit hoogstens 1 keer per dag, maar nog beter is het om het misschien eens per week te bekijken. Het is wellicht lastig, maar het kan je een heleboel rust geven.
Balans bekijken via de Delta app
Met deze tips in het achterhoofd moet je al een heel eind kunnen komen. Voel je daarnaast welkom op ons forum: daar zitten verschillende experts op het gebied van cryptocurrencies. Daarnaast kun je zelf mee praten over o.a. jouw favoriete crypto.
Onderstaande brokers en exchanges zijn uitgebreid door ons getest en zijn betrouwbaar. Maak gratis een account aan!
Happy trading!
Nederlandse crypto aanbieder! Laagste kosten. Onze favoriet!
Storten met iDeal!
Super overzichtelijk!
Zeer betrouwbaar!
Top broker
Commissievrij beleggen