Cryptonieuws Week 24

Binance opent tegenaanval, nieuws over Bitvavo en zorgen rondom USDT

In dit nieuwsartikel neem ik je mee in de recente ontwikkelingen binnen de cryptowereld. Ik bespreek de goedkeuring van de overname van het klantenbestand van Litebit door Bitvavo, de krachtige tegenaanval van Binance tegen de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) en de groeiende zorgen omtrent de stabiliteit van Tether (USDT).

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en kom erachter wat deze ontwikkelingen betekenen voor de crypto-industrie.

Transpareng BG TG geplaatst in Crypto door Frank Kruit
op 16 juni 2023
laatste update: 16 juni 2023
Cryptonieuws Week 24

Veilig in crypto handelen?

Wil jij starten met het handelen in crypto? Onetime heeft de beste crypto exchanges voor je geselecteerd. 

Bitvavo Red

Bitvavo

Handel eerste €1000 gratis!
Finst (1)

Finst

Actie: €10 Cash Bonus
Blox (1)

BLOX

Meer dan 75 crypto's

ACM Goedkeuring: Bitvavo neemt klantenbestand Litebit over

In mei kwam het nieuws naar buiten dat de Rotterdamse cryptobroker Litebit zijn activiteiten zal beëindigen. Na een tienjarige aanwezigheid op de markt werd deze stap genomen als gevolg van diverse uitdagende marktontwikkelingen, waaronder toenemende concurrentie en regeldruk.

Bitvavo, de grootste crypto-exchange in Nederland, maakte bekend het klantenbestand van Litebit over te nemen. Echter, deze overname moest nog wel goedgekeurd worden door de Autoriteit Consument & Markt (ACM).

ACM geeft groen licht

Op 12 juni kwam dan het verlossende woord: de ACM heeft toestemming gegeven voor de overname. "We zijn blij met de komst van de Litebit-klanten," zei Mark Nuvelstijn, CEO van Bitvavo, in reactie op de goedkeuring.

Litebit
Litebit

Consolidatieslag en MiCA-wetgeving

Volgens Nuvelstijn gaat er een grotere consolidatieslag plaatsvinden binnen de cryptomarkt. Meer relatief kleine spelers zullen volgens hem in de komende maanden de handdoek in de ring gooien, onder meer door de aanstaande MiCA-wetgeving (Markets in Crypto Assets).

Deze wetgeving, ontwikkeld door de Europese Unie, heeft als doel een meer gestandaardiseerde en uniforme aanpak van cryptovaluta en blockchain-technologie te bieden.

Litebit-klanten geïnformeerd

Nu de ACM haar goedkeuring heeft verleend, kunnen Litebit-gebruikers hun overstap naar Bitvavo beginnen. Gebruikers van Litebit krijgen automatisch bericht met daarin details over hoe ze hun digitale assets gratis kunnen overzetten naar het Bitvavo-platform.

Binance zet zet tegenaanval in

Het zijn roerige tijden op de cryptomarkt. De afgelopen weken heeft de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) verschillende grote crypto-exchanges, waaronder Binance, op de korrel genomen.

Binance, dat wordt beschuldigd van het overtreden van Amerikaanse effectenwetgeving, heeft inmiddels de tegenaanval ingezet door meer dan twintig moties en verklaringen in te dienen tegen de aanklacht van de SEC.

Crypto Kopen Via Robinhood
Handelen in crypto bij Robinhood

Robinhood en eToro verwijderen assets

Tegelijkertijd hebben andere grote handelsplatformen zoals Robinhood en eToro besloten om enkele assets te verwijderen. Robinhood heeft ervoor gekozen om Cardano, Polygon en Solana van hun platform te halen, terwijl eToro aankondigde dat het stopt met het aanbieden van Algorand, Decentraland, Polygon en Dash voor Amerikaanse klanten.

Deze beslissingen zijn genomen vanwege de recente druk van de SEC, die deze specifieke digitale assets als effecten heeft aangemerkt.

Prijsdalingen voor de betrokken crypto’s

Deze ontwikkelingen hebben geleid tot aanzienlijke prijsschommelingen voor de betrokken cryptocurrencies. In de dagen na de aankondigingen daalden de prijzen van Cardano met 17%, Solana met 20% en Polygon met 25%.

Het is onduidelijk wat de toekomst in petto heeft voor deze cryptomunten wanneer meer exchanges zullen besluiten om deze activa van hun platform te verwijderen. 

Zorgen rondom stablecoin Tether (USDT)

De koers van Tether (USDT) schommelt, wat investeerders en marktanalisten grote zorgen baart. De voornaamste zorgen draaien om het vermogen van Tether om zijn waarde vast te houden, aangezien het is verankerd aan de Amerikaanse dollar.

Dit heeft geleid tot speculaties over een mogelijke 'depeg' - een term die verwijst naar de situatie waarin de waarde van een stablecoin zoals Tether niet langer gekoppeld is aan de waarde van de Amerikaanse dollar.

Als reactie op deze zorgen verzekerde de CTO van Tether dat er adequate reserves aanwezig zijn om de waarde van de munt te ondersteunen. Echter, hij heeft de investeerders gewaarschuwd dat de prijs zou kunnen fluctueren als gevolg van marktdruk.

Depeg USDC & UST

Dit is niet de eerste keer dat zulke zorgen over stablecoins zijn gerezen. In maart dit jaar kende USDC een depeg, waarbij de prijs tot $0,90 daalde. Toch slaagden de beheerders van USDC erin de koers te herstellen, waardoor het vertrouwen in deze stablecoin werd hersteld.

Dit scenario valt echter in het niet bij de ernstige depeg die Terra USD (UST) vorig jaar mei beleefde, waarbij de prijs ineenstortte en ernstige gevolgen had voor het ecosysteem van de stablecoin en de gehele cryptomarkt.

Komende weken zijn cruciaal

Hoewel de huidige daling in de prijs van Tether (USDT) relatief klein is, zijn er tekenen dat het noodzakelijk is de situatie nauwlettend in de gaten te houden. Diverse financiële experts adviseren dan ook om over te stappen naar andere, veiligere stablecoins. De komende dagen en weken zullen ongetwijfeld cruciaal zijn voor het lot van Tether en zijn investeerders.

Geïnteresseerd in crypto?

Volg het laatste populaire crypto nieuws via Onetime of via het allerleukste crypto forum van Nederland! Zien we jou daar?

on air