Dart Board 1247083 1280

Prijzengeld Grand Slam of Darts

Het darts seizoen lijkt het hele jaar onafgebroken door te gaan, waardoor onze eigen Michael van Gerwen zijn zakken lekker kan vullen. Binnenkort staat de Grand Slam of Darts op het programma, dit toernooi wordt traditiegetrouw half november gespeeld.

Mighty Mike speelt alle grote toernooien en wint deze ook bijna allemaal een voor een. Na een minder jaar in 2018 is hij in 2019 helemaal terug, op het moment van schrijven heeft hij net de PDC World Series Finals op zijn naam geschreven en dat is zeker niet de eerste overwinning dit seizoen voor de kale darter uit Vlijmen. De ene 100.000 pond na de andere volgen elkaar op en hij is daarmee dé grootverdiener in de dartswereld op dit moment. In het verleden was dit Phil Taylor, en hij staat nog ruim op 1 in de all time money list van de PDC. Maar met nog vele jaren om te spelen voor zich, is het niet ondenkbaar dat Van Gerwen ooit de nummer 1 in dit klassement gaat worden.

Voorspel de winnaar van de Grand Slam of Darts 2019 en ben zelf ook een winnaar via een betrouwbare bookmaker!

Jackpot Avatar door Jackpot
Dart Board 1247083 1280
Dart 1645037 1280
Pijlen in de triple 20

De Grand Slam of Darts - het toernooi

De 13e editie van de Grand Slam of Darts vindt in 2024 plaats van 9 tot en met 17 november in het Engelse Wolverhampton. Alle edities hebben tot nu toe plaatsgevonden in deze stad, voorheen in de Civic Hall en sinds 2018 in Aldersley Leisure Village. Klinkt Wolverhampton je misschien bekend in de oren? Dat kan, John de Wolf, sinds kort assistent trainer van Feyenoord, speelde midden jaren '90 twee seizoenen bij Wolverhampton Wanderers. Deze club speelt niet meer in de Premier League in Engeland, maar een verdieping lager in het Championship. Altijd een mooie combinatie John de Wolf bij de Wolves :)

Phil Taylor heeft veruit de meeste titels van de Grand Slam op zijn naam staan, zo won hij de eerste editie in 2007, kreeg hiervoor £80.000 en nam daarna nog 5 maal de titel mee naar huis. Van Gerwen was driemaal de beste van het toernooi, in 2018 won Gerwyn Price de finale van Gary Anderson en kreeg daarvoor £110.000. Anderson zal wel zuur zijn geweest van zijn verlies, hij kreeg namelijk ‘slechts' £55.000 en was uiteindelijk niet de winnaar. Overigens won Raymond “Barney” van Barneveld in zijn hoogtijdagen in 2012 £100.000 voor zijn enige toernooizege op de Grand Slam of Darts.

Dit jaar staat Van Gerwen er weer beter voor dan vorig jaar, toen hij in de halve finales verloor van Gary Anderson. Waar hij in 2018 met moeite 3 hoofdtoernooien wist te winnen, waar dat in 2016 nog 8 en in 2017 6 toernooien waren, ligt hij in 2019 weer op koers en heeft inmiddels 5 hoofdtoernooien gewonnen, plus de World Series Finals.

Kwalificatie

De Grand Slam of Darts is één van de weinige toernooien waarin spelers van zowel de PDC (Professional Darts Corporation) als BDO (British Darts Organisation) het tegen elkaar opnemen. PDC is wel de organisator maar nodigt dus ook spelers van de concurrerende dartsbond uit.

Het toernooi is op uitnodiging, het is dus geen toernooi zoals anderen waar spelers zich kwalificeren door een ranking. Een uitnodiging kan verdiend worden met de winst van bepaalde toernooien. Er zijn in het totaal 32 plaatsen te vergeven.

Er zijn 16 plekken te verdienen met het behalen van de finale in één van de volgende toernooien in het lopende seizoen:

Er zijn dus plekken voor de Grand Slam te verdienen met winst van een toernooi, en daarna kunnen runner-ups een plek verdienen. Als niet alle 16 plaatsen op deze manier ingevuld kunnen worden, kunnen spelers op de reservelijst een plaats verdienen. De reservelijst bestaat uit de winnaars van een aantal andere toernooien:

 • European Darts Open
 • German Darts Championship
 • German Darts Grand Prix
 • German Darts Open
 • Austrian Darts Open
 • European Darts Grand Prix
 • Dutch Darts Masters
 • Danish Darts Open
 • Czech Darts Open
 • Austrian Darts Championship
 • European Darts Matchplay
 • International Darts Open
 • Gibraltar Darts Trophy

Er zijn voor PDC spelers tenslotte nog 4 plekken te verdienen met de Grand Slam Qualifier die op 4 november 2019 gespeeld wordt. Hier kunnen PDC spelers die nog niet gekwalificeerd zijn aan deelnemen.

BDO

Van de dartsbond BDO worden 8 spelers uitgenodigd. Zowel de winnaar als winnares van de BDO World Darts Championship mogen deelnemen, evenals de winnaar van de World Trophy. De beste spelers op de BDO ranglijst, man en vrouw, krijgen ook beide een uitnodiging voor de Grand Slam, tenslotte mogen nog 3 spelers van de mannenranglijst deelnemen. Dit zijn de drie mannen die nog niet mogen deelnemen en het hoogst gerankt zijn.

British Pounds Onetime Darts
Britse ponden

Poules

De eerste ronde van het de Grand Slam wordt gespeeld in poules, waarbij het wel iets weg heeft van de Champions League.  In totaal zijn er 8 verschillende poules waarbij er in elke pool een geplaatste speler is ingedeeld. Dit gebeurt op basis van de PDC ranglijst. In elke groep spelen de deelnemers eenmaal tegen elkaar. In het totaal bestaat de poulefase dus uit 3 wedstrijden per speler en elke wedstrijd wordt gespeeld voor best of 9 legs. De nummers 1 en 2 per groep gaan door naar de tweede ronde (of achtste finales als je ze zo wil noemen). In de tweede ronde speelt de nummer 1 van groep A tegen de nummer 2 van groep B en zo verder. Er wordt gespeeld voor de best of 19 legs en het is een sudden death ronde, als je verliest lig je direct uit het toernooi.

Ook de kwart-, halve en hele finale zijn sudden death, deze drie worden allemaal gespeeld voor best of 31 legs. Maar wat neemt de uiteindelijke winnaar van de Grand Slam of Darts  aan prijzengeld mee naar huis? En wat mag de runner-up (oftewel verliezend finalist) op zijn rekening bijschrijven na een week spelen?

Prijzengeld Grand Slam of Darts

Wat valt er te verdienen in de Grand Slam of Darts? Dit is een interessante vraag voor Michael van Gerwen, want hiermee kan hij weer stijgen op de ranking van dit seizoen én op de lifetime ranking. Elke ton telt om dichter bij Anderson te komen. Het prijzengeld is dit jaar hoger dan voorgaande jaren. In 2017 en 2018 lag het totale prijzengeld voor de Grand Slam of Darts op £450.000 en kreeg de winnaar £110.000. Daarvoor was het 8 jaar lang hetzelfde: £ 400.000 in het totaal met een prijs voor de kampioen van £100.000.

In de 2019 is er maar liefst £550.000 te verdelen, dat is dus een ton meer dan een jaar geleden. De winnaar krijgt daar een deel van, de runner-up ook maar iedereen profiteert van de stijging. In darts is het normaal dat iedere deelnemer een stukje van het prijzengeld krijgt, en hoewel dit geen wereldbedragen zijn, moet een gemiddelde werknemer hier zeker een maand of langer voor werken. Onderstaand de complete verdeling:

Plaats in het toernooi

 

 

Grand Slam of Darts 

Prijzengeld 2019 Prijzengeld 2018
Laatste in groep  £            4.000  £            3.000
Derde in groep  £            7.500  £            5.000
Groepswinnaar BONUS  £            3.500  £            2.500
Laatste 16  £          10.000  £          10.000
Kwartfinalist  £          20.000  £          16.000
Halve finalist  £          40.000  £          28.500
Runner-up  £          65.000  £          55.000
Winnaar  £        125.000  £        110.000

Doordat de winnaar van de groep in de poulefase £3.500 bonus krijgt, kunnen de bedragen die een speler wint vanaf de tweede ronde, iets hoger liggen. Een winnaar die eerste werd in de poulefase, wint dan ook £128.500 in het totaal!

Sponsoren Grand Slam of Darts

Darts en sportsbetting hebben al jaren een goede band. Waar andere sportclubs en sportbonden pas net de eerste stapjes aan het zetten zijn in een eventueel partnerschap met gokbedrijven, is het in darts al helemaal ingeburgerd. Veel grote toernooien worden dan ook al gesponsord door gokbedrijven en de PDC heeft een partnerschap met diverse (online) bookmakers.

Hoofdsponsor van de Grand Slam of Darts is sinds de 2017 editie bwin. Deze bookmaker is ook de officiële naamgever van het toernooi, dat dan ook voluit bwin Grand Slam of Darts heet. De eerste editie werd gesponsord door PartyBets.com, daarna deed PartyPoker.com dat tweemaal. In 2010 was de Daily Mirror (een krant, de traditie van sponsoring door gokbedrijven werd hier even verbroken) aan de beurt, gevolgd door William Hill dat zijn naam 3 jaar aan het toernooi verbond. Daarna was het drie jaar de beurt aan Singha Beer, een Thaise bierproducent, voordat het sponsorschap terugkwam bij een bookmaker.

Naast bwin zijn er verschillende andere bookmakers en gokbedrijven verbonden aan de PDC. Zo zijn PaddyPower, William Hill, Unibet en Ladbrokes al jaren sponsor van de dartsbond, maar ook Betfred en BoyleSport doen mee. Meest recent is er een partnerschap gesloten met Jack's Casino waardoor de dartsport, naast Michael van Gerwen, nog een Nederlands tintje krijgt. Inmiddels is Thomas Cook van het lijstje sponsoren verdwenen, na het faillisement, maar er blijven nog wel enkele kleinere sponsoren over zoals Just Eat.

Televisiegelden

Naast sponsoren heeft de PDC ook diverse lucratieve televisiedeals gesloten. In Nederland zendt RTL7 al jaren vrijwel elk toernooi van PDC, dus ook de Grand Slam, in zijn geheel uit. De mannenzender heeft hiermee een mooie deal in handen, want de toernooien trekken altijd aardig wat kijkers. Daarnaast heeft de PDC deals met onder andere BBC Sport, Fox Sports en Sky Sport, plus nog een aantal kleinere aanbieders.

Samen met de sponsoren en inkomsten uit kaartverkoop levert dit de PDC genoeg op, zo lijkt het. In elk groot toernooi zijn er mooie prijzen te verdienen en de laatste jaren zitten de prijzenpotten ook weer in de lift, waardoor de overwinning nóg aantrekkelijker wordt.

Wedden op de Grand Slam of Darts

Het is begin november als ik dit schrijf, en nog niet alle deelnemers van de Grand Slam zijn bekend. Dit komt omdat het Qualifier Tournament nog gespeeld moet worden. Wel zijn de spelers van de BDO én de 16 geplaatste PDC spelers bekend. Er zijn inmiddels vier Nederlanders die zich zeker geplaatst hebben: naast Mighty Mike (uiteraard) spelen ook Danny Noppert, Wesley Harms en Richard Veenstra mee. Dimitri van den Bergh komt uit voor onze Zuiderburen.

Aangezien nog niet alle spelers bekend zijn en het nog een paar dagen duurt voordat de groepen ingedeeld worden, bieden de bookmakers nog geen dart weddenschappen aan. Dit zal dus pas nét voor het begin van het toernooi zijn. De ervaring leert dat je vaak op de volgende zaken in kan zetten:

 • de winnaar van het toernooi
 • de winnaars van de verschillende groepen
 • uitslagen van de verschillende individuele wedstrijden
 • En nog veel meer zoals 9-darters (waarmee de spelers ook een mooie bonus kunnen verdienen!) etc.

Wat denk jij? Schrijft Michael van Gerwen de Grand Slam of Darts in 2019 voor de vierde keer op zijn naam?

on air