Dart Board 1247083 1280

Prijzengeld Players Championship Finals

Één van de laatste evenementen op de seizoen kalender van de PDC dartsbond is het Players Championship Finals dat traditiegetrouw eind november plaatsvindt. De naam verraadt al een beetje waar dit toernooi om gaat: het is het finaletoernooi om de Players Championship. Oftewel, de beste darters ter wereld nemen het hier nog éénmaal tegen elkaar op om te bepalen wie de Players Champion is.

Weet onze eigen Michael van Gerwen de 2019 editie, na een misser in 2018, voor de vijfde keer op zijn naam te schrijven? En zo ja, hoeveel mag hij dan bijschrijven op zijn toch al goedgevulde bankrekening? Alles wat je moet weten over dit toernooi lees je uiteraard weer bij Onetime!

Dart Board 1247083 1280

Wat zijn de Players Championship Finals?

De Finals is het slottoernooi van het Players Championship, een serie van 30 darttoernooien die niet uitgezonden worden op televisie. Deze toernooien worden door de PDC, de Professional Darts Corporation, gehouden en vinden plaats in weekenden dat er geen major toernooi gespeeld wordt. In 2023 werden de toernooien gehouden van februari tot medio oktober, het grootste deel vond plaats in Barnsley, een aantal in Wigan en zowel Hildesheim in Duitsland als Dublin in Ierland hielden elk één toernooi.

De Players Championships zijn onderdeel van de Pro Tour en hieraan kunnen 128 Tour Card houders aan meespelen. Het is niet verplicht om aan alle toernooien deel te nemen.

Prijzengeld Dar 42284479 3
Prijzengeld Players Championship

Voor de Players Championship Finals worden de 64 beste spelers van de 30 Players Championship toernooien uitgenodigd. Tot 2016 waren dit overigens maar 32 spelers.

De competitie wordt sinds 2009 gehouden en is dit jaar dus aan de twaalfde editie toe. Van de 11 edities nam onze eigen Mighty Mike er aan 10 deel, daarvan haalde hij vijfmaal de finale en won hij er 4. Hiermee is hij recordhouder, boven Phil Taylor die van 9 deelnames 3 maal wist te winnen (en eenmaal tweede werd). Gary Anderson deed ook 10 maal mee, won eenmaal en werd eenmaal tweede.

De enige speler die ooit in de finale stond én alle 11 edities tot nu toe aan de start verscheen, is Mervyn Lewis. Hij won echter nooit.

In 2018 beleefde Van Gerwen niet zijn beste seizoen, hij verloor na driemaal het toernooi te winnen dan ook in de finale van Daryl Gurney. De Engelsman is dit jaar titelverdediger van de Finals.

Van Gerwen is in 2019 wél in vorm en won tot nu toe een groot deel van de major toernooien waar hij aan meedeed: hij schreef zowel het World Championship, The Masters, Premier League of Darts, World Grand Prix als de Champions League of Darts op zijn naam. Voordat hij aantreedt in de Players Championship Finals op 22 november, neemt hij nog deel aan de Grand Slam of Darts.

Opzet van het toernooi

Aan de Players Championship Finals doen dus 64 spelers mee. Dit zijn allen PDC spelers, en het is de helft van alle officiële Tour Card houders die de bond telt. De kans op deelname is dus vrij groot.

Het toernooi wordt gespeeld van 22 tot en met 24 november en vindt dit jaar plaats in Butlin's Resort in Minehead (Engeland). Dit is sinds 2012 de ‘vaste' locatie van het toernooi. De eerste drie edities werden in februari gehouden, vanaf 2011 is dit verplaatst naar eind november/begin december. In 2011 is er dus tweemaal gespeeld om het Players Championship.

De 64 spelers zijn degenen die in de 30 Championship toernooien het meeste prijzengeld hebben weten te winnen. De laatste wedstrijd in deze reeks is half oktober al gespeeld, waardoor vanaf dat moment bekend is welke spelers deelnemen aan de Finals. Ook zijn de eerste wedstrijden al bekend.

Naast Mighty Mike vinden we nog een aantal Nederlanders in het deelnemersveld van de Finals. Ook geplaatst zijn:

  • Jermaine Wattimena
  • Jeffrey de Zwaan
  • Danny Noppert
  • Ron Meulenkamp
  • Vincent van der Voort
  • Jelle Klaassen
  • Raymond van Barneveld

Het hele toernooi is, waarschijnlijk omwille van de beperkte tijd, opgebouwd uit sudden death rondes. Oftewel, als je een ronde verliest, lig je meteen uit het toernooi.

In de eerste ronde nemen 64 spelers het tegen elkaar op volgens het schema hierboven, dit zijn wedstrijden met een best of 11 legs principe. Vervolgens nemen de winnaars het in ronde twee tegen elkaar op, wederom voor de best of 11 legs. De derde ronde bestaat uit de 16 winnaars van ronde 2 die tegen elkaar strijden voor best of 19 legs.

De eerste ronde wordt gespeeld op 22 november, de tweede en derde ronde op 23 november en de finales op zondag 24 november. Die beginnen met 4 kwartfinales tussen de beste 8 spelers in een best of 19 legs wedstrijd. De beste vier spelen de halve finales in een best of 21 legs en de uiteindelijke finale gaat ook over best of 21 legs.

Prijzengeld Players Championship Finals 2019

Het prijzengeld is, zoals bij vrijwel alle toernooien van de PDC, dit jaar gestegen. In 2018 was er een totale pot van £460.000 te verdelen, dit jaar is dat £500.000. Hiervan ontvangt de winnaar £100.000 en de runner-up (verliezend finalist) £50.000. Geen enkele speler gaat met lege handen naar huis: wie de eerste ronde niet weet te overleven krijgt £2.500 als dank voor de deelname.

Vorig jaar verdiende Gurney ook £100.000 als winnaar, Van Gerwen nam als verliezend finalist £40.000 mee naar huis. De complete prijzengeldverdeling van dit jaar én vorig jaar check je hieronder:

Hoogstbehaalde plaats Prijzengeld 2019 Prijzengeld 2018
Winnaar £100.000 £100.000
Runner-up £50.000 £40.000
Halve finale £25.000 £23.000
Kwartfinale £15.000 £12.500
Laatste 16 £10.000 £8.000
Laatste 32 £5.000 £5.000
Ronde 1 £2.500 £2.500

De totale prijzenpot is sinds het begin van het toernooi gestaag gestegen. In 2009 was de totale prijzenpot slechts £200.000 en kreeg de winnaar ‘slechts' £50.000. Dat is net zo veel als de verliezend finalist dit jaar mee naar huis neemt.

Dart Board 1247083 1280
Dartbord

Sponsoren

De PDC financiert dit soort toernooien (natuurlijk) niet zelf. De dartbond heeft een heel arsenaal aan sponsoren en elk groot toernooi heeft een titelsponsor. De Finals heten dan ook voluit de Ladbrokes Players Championship Finals. Dit is het tweede jaar dat bookmaker Ladbrokes het toernooi sponsort, daarnaast is Ladbrokes ook de titelsponsor van de UK Open én The Masters dit jaar.

Overigens zijn alle titelsponsoren van de grote PDC-toernooien dit seizoen een gokbedrijf. Tussen de dartsport en de gokbedrijven bestaat dan ook al jaren een hechte samenwerking. Waar andere sporten en sportbonden pas zeer recent naar de mogelijkheden voor samenwerking met gokbedrijven aan het kijken zijn, doet de dartsport dit al meer dan 10 jaar.

Naast Ladbrokes als titelsponsor van de Finals (en de UK Open en Masters), heeft de PDC een partnerschap met diverse andere gokbedrijven. Dit zijn onder andere Unibet, William Hill, PaddyPower en BoyleSports. Het Nederlandse Jack's Casino is recent aan het lijstje toegevoegd en lijkt de plek van het failliete Thomas Cook in te nemen. Jack's was ook meteen de titelsponsor van de World Series of Darts Finals eerder in november.

Naast inkomsten uit sponsordeals heeft PDC enkele lucratieve televisiedeals lopen. In Nederland worden de toernooien uitgezonden door ‘mannenzender' RTL7 en worden hier goed bekeken. Verder zijn er deals met o.a. Fox Sports, BBC Sport, Sky Sports en Sky Sport en is er nog een lijstje sponsoren die niet uit de gokwereld komen, zoals Just Eat.

In de inmiddels 12-jarige historie van de Players Championship Finals zijn een aantal titelsponsoren de revue gepasseerd: bookmaker Coral deed dat voor de eerste editie, opgevolgd door Totesport. Perform nam de derde editie voor zijn rekening, waarna Cash Converters 6 maal titelsponsor was. In 2017 nam Mr. Green Sport het stokje over en werd in 2018 opgevolgd door de huidige sponsor Ladbrokes.

Wedden op de Players Championship Finals

Op het moment van schrijven heeft de Nederlandse Toto nog geen weddenschappen beschikbaar voor de Players Championship Finals. Mocht je dus willen wedden op darten dan ben je aangewezen op de (buitenlandse) online bookmakers. Waar het toernooi overigens ook nog lang niet overal op de agenda staat. Degenen waar je al kunt inzetten zien allemaal Michael van Gerwen als onbetwiste kampioen en zijn het zelfs eens over de odds die daarbij horen: 2.62.

Titelverdediger Gerwyn Price staat met 19.00 op een vierde plek, Peter Wright (12.00) en Rob Cross (11.00) staan derde en tweede. Allen dus op gepaste afstand van de sterke Van Gerwen. Of MvG die favorietenrol waar gaat maken? Als hij zo in vorm blijft als hij nu is, dan hebben de anderen geen schijn van kans…. Over een paar weken zullen we weten of hij weer een ton heeft mogen bijschrijven op zijn rekening!

on air