Bitcoin

Bitcoin, wat is het? Onze simpele uitleg!

Alle nerds om je heen lijken al helemaal into Bitcoin te zijn en jij zit nog met een groot vraagteken op je voorhoofd. Wat weet en vínd jij er eigenlijk van? Gelukkig, daar komen de hulptroepen van OneTime met een introductie over deze digitale valuta. Of beter gezegd, cryptocurrency. Cryptowat? Precies, dat leggen we je uit. In dit artikel gaan we dieper in op de onderliggende technologie, leggen we uit hoe je geld kunt verdienen met Bitcoins. Tot slot vertellen we je hoe je Bitcoin kunt kopen. 

Onetime Las Vegas Fill door FiftyFifty
op 16 april 2015 - laatste update: 5 december 2023
bitcoin
Bitcoin

Bitcoin (BTC)

Onze Review

4,5/5

Veilig Bitcoins kopen

Om aan Bitcoins (of Bitcoincenten) te komen kan je terecht bij een wisselkantoor. Een Nederlands kantoor met goeie reputatie is Bitvavo, Finst of BLOX waar je simpel met iDeal kan betalen. Het Bitcoinbedrag wordt vervolgens overgemaakt naar jouw bitcoin address.

Bitvavo Red

Bitvavo

Handel eerste €1000 gratis!
Finst (1)

Finst

Actie: €10 Cash Bonus
Blox (1)

BLOX

Meer dan 75 crypto's

Het laatste bitcoin nieuws volgen

Blijf op de hoogte van het laatste Bitcoin nieuws met Onetime! We houden alle ontwikkelingen op de Bitcoin blockchain nauwlettend in de gaten, zodat jij altijd op de hoogte bent van de laatste ontwikkelingen. Of het nu gaat om spannende koersstijgingen of -dalingen en de factoren die hieraan ten grondslag liggen, nieuwe en innovatieve use-cases voor Bitcoin, of andere interessante gebeurtenissen in de wereld van cryptocurrency, wij zorgen ervoor dat je niets mist. Bij Onetime zijn we gefascineerd door Bitcoin en de mogelijkheden die het biedt, en we delen graag onze kennis en inzichten met jou. Dus blijf op de hoogte van het Bitcoin nieuws en volg Onetime voor de laatste updates!

Bitcoin Magezine Onetime
Wie is de persoon of groep die schuilgaat achter de naam 'Satoshi Nakamoto'?

Introductie van bitcoin: onze uitleg

Bitcoin werd als ‘electronic cash system' geïntroduceerd in 2008 door ene Satoshi Nakamoto. Alhoewel die naam inmiddels legendarisch is geworden, is de persoon (of groep) achter deze naam onbekend. Opzettelijk.

Het Bitcoin-concept draait er juist om dat er geen autoriteit nodig is om een betrouwbaar systeem te hebben. Met andere woorden: Om Bitcoin te gebruiken hoef je niet een bepaalde persoon of instantie te vertrouwen. 

Dat illustreert zich het makkelijkst aan de hand van voorbeelden waarbij het mis ging: De Nationale Restaurantbon ging failliet in 2009 en een paar jaar later liet Cadeaubox duizenden gedupeerden achter die gezamenlijk een hoop geld kwijt waren.

Waardepapieren

Het blijkt dat het ondoenlijk is om zelf de betrouwbaarheid te checken van elke instantie die waardepapieren uitgeeft (in hoeverre dat geldt voor banken is een hoofdstuk apart, daar kom ik nog op terug).

Het uitgangspunt van Bitcoin was dan ook: hoe maak je een geschikte valuta voor het internettijdperk, zonder dat je “blind” hoeft te vertrouwen op de initiatiefnemers ervan?

Het byzantijnse generaalsprobleem

Dit dilemma – hoe werk je samen zonder dat je weet in welke mate de andere betrokkenen te vertrouwen zijn – staat al enige decennia bekend als het Byzantijns Generaals Probleem [NL].

Vertaald naar Bitcoin komt het neer op: hoe weet je dat er met een Bitcoin-overboeking niet gerommeld is?

Dat bijvoorbeeld een slimme hacker niet stiekem een programmaatje heeft geschreven om elke Bitcoin vaker te kunnen spenderen?

Bitcoin Coins Onetime
De Blockchain (en bitcoin) wordt de beste uitvinding sinds het internet genoemd.

Bitcoin draait op de blockchain

De architect van Bitcoin heeft de daarvoor dé oplossing gevonden en gaf dit de benaming: Blockchain. Alle computers wereldwijd die een stukje speciale software draaien vormen samen die Blockchain.

Kort-door-de-bocht komt het erop neer dat álle transacties met Bitcoins aan ál die duizenden computers wordt doorgegeven, zodat élke deelnemende pc exact weet welke transacties er hebben plaatsgevonden.

Kortom: als je zelf iets weet, hoef je niet te vertrouwen op een ander. Hoe goed dit concept werkt zou je kunnen afleiden uit het gegeven dat de Blockchain nog nooit gekraakt is. Wil je hier meer over weten? Lees dan de whitepaper, wat zeg maar de blauwdruk is van Bitcoin, waarin alles beschreven staat dat je moet weten over dit stukje genitaliteit. 

Revolutionair

Maar nog belangrijker: nog niemand heeft (in theorie) de logica erachter onderuitgehaald. Zelfs niet alle power van overheden en (centrale) banken. En dat is best wel een dingetje. Noem het gerust revolutionair.

Technisch gesproken is dit systeem wel voor de gek houden, daar is de architect ook van bewust. Echter, alléén als je minimaal 51% van al die duizenden aangesloten computers naar jouw hand weet te zetten. Helemaal onmogelijk is dat niet, maar inmiddels extreem onwaarschijnlijk.

Begint het al te kriebelen om zelf een beetje met Bitcoins te experimenteren? Eerst nog even kort terug naar de basis. Wat is ‘geld' eigenlijk?

Is Bitcoin ook geld?

Critici zeggen: “Bitcoin kan never nooit niet geld zijn, het is niks meer dan een rijtje enen en nullen op je computer. Wie daar echte euro's aan uitgeeft is gek!” Hebben die critici gelijk?

Bitcoin is een redelijk nieuwe valuta die actief wordt ontwikkeld. Hoewel het steeds minder experimenteel wordt naarmate het meer wordt gebruikt, moet je toch in gedachten houden dat Bitcoin een nieuwe uitvinding is.

De ideeën die eraan ten grondslag liggen, zijn nog niet eerder geprobeerd in een dergelijk systeem. Hoe het experiment zal aflopen, kan dan ook niemand voorspellen. – Bron: bitcoin.org/nl/wat-u-moet-weten

Waar moet een betaalmiddel aan voldoen?

Om deze vraag te beantwoorden, kijken we naar de functie en criteria van geld:

Functie: wat is de rol van geld?

  • Geld is een ruilmiddel
  • Geld is een rekeneenheid
  • Geld is een oppotmiddel (je kan het sparen)

Criteria: waaraan moet geld voldoen?

  • Houdbaar: geld bederft niet
  • Deelbaar: twee halfjes zijn exact even veel waard als een hele
  • Draagbaar: Altijd wat wisselgeld op zak
  • Schaars: Niet zelf simpel na te maken

Omg! Al deze zaken zijn op Bitcoin van toepassing! Dus ja, deze digitale munt is prima als geld te gebruiken.

Maar check toch nog even de quote hierboven van de officiële Bitcoin.org website: Het staat nog in de kinderschoenen. Dus ga niet opeens als een malle al je euro's van de bank halen en er Bitcoins voor kopen.

Bitcoin vs goud

Er wordt wel eens een vergelijk gemaakt tussen Bitcoins en goud. Deze vergelijking berust op twee belangrijke overeenkomsten tussen beide: ze zijn redelijk zeldzaam, zo is het maximaal aantal Bitcoins dat ooit gemined kan worden vastgesteld op 21 miljoen coins.

Inmiddels zijn er, op het moment van schrijven, al meer dan 19 miljoen gemined. We stevenen dus al aardig af op het maximum. De tweede overeenkomst tussen goud en Bitcoins is de manier waarop ze verkregen worden, door minen (delven) dus.

Goud wordt natuurlijk fysiek uit mijnen gehaald, dit is bij Bitcoins logischerwijs niet het geval. Toch wordt het proces van het generen van nieuwe Bitcoins ook delven oftewel mining genoemd.

Bitcoin kopen in Nederland

1Kies voor een betrouwbare exchange/broker in Nederland

2Maak een account aan

3Euro's storten in je account

4Bitcoin kopen met euro's

5Verkopen bij winst (of verlies)

6Geld opnemen naar je bankrekening

Koers Van Bitcoin Door De Jaren Heen
koers van bitcoin

Koers van bitcoin

Sinds de start van Bitcoin heeft de prijs van deze cryptomunt een wilde rit gemaakt. Wat ooit begon met slechts een paar centen, is uitgegroeid tot een achtbaan van ongelooflijke pieken en diepe dalen. Bitcoin gedraagt zich als een maniak als het gaat om de prijsbewegingen. Lange tijd werd gedacht dat de prijs van Bitcoin onafhankelijk was van de aandelenmarkt, maar inmiddels is het duidelijk geworden dat er een duidelijke correlatie bestaat tussen aandelen en de prijs van Bitcoin.

Grote economische gebeurtenissen

Een voorbeeld van deze correlatie is te zien tijdens grote economische gebeurtenissen. Wanneer de aandelenmarkt in een neerwaartse spiraal terechtkomt, zien we vaak dat investeerders hun toevlucht zoeken in veilige havens, waaronder Bitcoin. Dit kan leiden tot een stijging van de Bitcoin-prijs. Aan de andere kant, wanneer de aandelenmarkt floreert, kunnen investeerders geneigd zijn om hun geld uit Bitcoin te halen en te investeren in traditionele activa, wat kan leiden tot een daling van de Bitcoin-prijs.

Koers uitgedrukt in dollars

De koers van Bitcoin wordt doorgaans uitgedrukt in dollars, aangezien de Amerikaanse markt een belangrijke rol speelt in de wereldwijde handel in Bitcoin. Veel internationale beurzen, waaronder de bekende Bitvavo, hanteren deze notatie. Bitvavo is echter een voorbeeld van een exchange die ervoor kiest om de prijs van Bitcoin weer te geven in euro's. Dit kan handig zijn voor gebruikers uit Europa, omdat ze de waarde van Bitcoin direct kunnen aflezen in hun eigen valuta.

Het handelspaar op Bitvavo is dan ook Bitcoin-Euro. Dit betekent dat je Bitcoin kunt kopen en verkopen met euro's. Dit kan voordelen bieden, zoals het vermijden van extra wisselkosten tussen verschillende valuta's en het vergemakkelijken van het overzicht van je handelsactiviteiten.

Bitcoin prijs volgen

Als je de koers van Bitcoin wilt volgen, zijn er honderden apps en websites beschikbaar. Een van de bekendste en meest gebruikte websites is CoinMarketCap. Hier kun je niet alleen de koers van Bitcoin volgen, maar ook van duizenden andere cryptomunten. Daarnaast biedt de website details zoals de totale marktwaarde van Bitcoin, het aantal Bitcoins dat in circulatie is en de prijs van Bitcoin op zijn hoogste punt aller tijden, ook wel bekend als de 'all-time high'.

Het is aan jou om een website of app te vinden die aansluit bij jouw wensen en behoeften. Of je nu de koers wilt volgen voor investeringsdoeleinden of gewoon nieuwsgierig bent naar de ontwikkelingen in de cryptomarkt, er zijn genoeg opties beschikbaar om je op de hoogte te houden van de prijs van Bitcoin en andere cryptomunten.

Speculeer op Bitcoin koers met CFD's!

Wil je profiteren van zowel een stijging als een daling van de Bitcoin koers? Dan zijn CFD's (Contract for Difference) wellicht iets voor jou! Met CFD's kun je speculeren op de koersbewegingen van Bitcoin zonder daadwerkelijk de digitale valuta te bezitten.

Bij CFD-handel kun je gebruikmaken van een hefboom, wat betekent dat je handelt met een grotere positie dan het bedrag dat je daadwerkelijk investeert. Hierdoor kun je potentieel grotere winsten behalen, maar het brengt ook een hoger risico met zich mee. Het is belangrijk om te onthouden dat CFD's complexe financiële instrumenten zijn en dat het handelen hierin gepaard kan gaan met snel oplopende verliezen.

Gelukkig zijn er verschillende websites die CFD-handel in Bitcoin aanbieden, waarbij je kunt profiteren van zowel koersstijgingen als -dalingen. Deze websites stellen je in staat om in te spelen op de volatiliteit van de Bitcoin-markt en mogelijke kansen te benutten. Onetime heeft een aantal geschikte websites geselecteerd waar je kunt beginnen met het handelen in Bitcoin via CFD's.

Plus500 (1)

Plus500

Libertex (1)

Libertex

Avatrade (1)

Avatrade

Opslaan van Bitcoin: Veiligheid en Wallets

Het opslaan van Bitcoin en andere cryptovaluta op een crypto exchange kan handig zijn voor snelle toegang en gemakkelijke handel, maar het brengt ook extra risico's met zich mee. Zoals het gezegde luidt: "Not your keys, not your Bitcoin." Dit betekent dat als je je cryptovaluta op een exchange laat staan, je feitelijk geen controle hebt over je eigen geld. Cryptobeurzen kunnen het slachtoffer worden van hacks, failliet gaan of om andere redenen hun diensten stopzetten, waardoor je het risico loopt je geld te verliezen.

Het is belangrijk op te merken dat gerenommeerde exchanges zoals Bitvavo en Finst tot op heden nooit gehackt zijn geweest. Ze hanteren strenge beveiligingsmaatregelen en nemen de veiligheid van de gebruikers serieus. Bovendien bieden ze extra bescherming in de vorm van een verzekering. Bij Bitvavo ben je bijvoorbeeld verzekerd tot een bedrag van 100.000 euro in geval van ongeautoriseerde toegang door kwaadwillenden.

Opslaan van Bitcoin: Veiligheid en Wallets

Het opslaan van Bitcoin en andere cryptovaluta op een crypto exchange kan handig zijn voor snelle toegang en gemakkelijke handel, maar het brengt ook extra risico's met zich mee. Zoals het gezegde luidt: "Not your keys, not your Bitcoin." Dit betekent dat als je je cryptovaluta op een exchange laat staan, je feitelijk geen controle hebt over je eigen geld. Cryptobeurzen kunnen het slachtoffer worden van hacks, failliet gaan of om andere redenen hun diensten stopzetten, waardoor je het risico loopt je geld te verliezen.

Het is belangrijk op te merken dat gerenommeerde exchanges zoals Bitvavo en Finst tot op heden nooit gehackt zijn geweest. Ze hanteren strenge beveiligingsmaatregelen en nemen de veiligheid van de gebruikers serieus. Bovendien bieden ze extra bescherming in de vorm van een verzekering. Bij Bitvavo ben je bijvoorbeeld verzekerd tot een bedrag van 100.000 euro in geval van ongeautoriseerde toegang door kwaadwillenden.

Externe wallet gebruiken

Als je een aanzienlijk bedrag aan Bitcoin of andere cryptovaluta hebt en je voelt je ongemakkelijk om dit op een exchange te laten staan, is het verstandig om te overwegen om een externe wallet te gebruiken. Een wallet is een digitale portemonnee waarin je je cryptovaluta veilig kunt opslaan. Het verschil met een exchange is dat je met een wallet zelf de volledige controle hebt over je private keys, waarmee je toegang krijgt tot je cryptovaluta.

Er zijn verschillende soorten wallets beschikbaar, zoals hardware wallets, software wallets en paper wallets. Een hardware wallet, zoals de populaire Nano Ledger S of Trezor, is een fysiek apparaat dat speciaal is ontworpen voor het veilig bewaren van cryptovaluta.

Software wallets zijn digitale wallets die op je computer of smartphone worden geïnstalleerd. Voorbeelden hiervan zijn de Exodus wallet en de Trust Wallet. Paper wallets zijn fysieke afdrukken van je private keys die je veilig kunt bewaren.

Nano Ledger S
Nano Ledger S - hardware wallet

Veiligste optie

Over het algemeen worden hardware wallets als de veiligste optie beschouwd, omdat ze offline worden bewaard en daardoor minder vatbaar zijn voor hacks. Het is belangrijk om je wallet goed te beveiligen met sterke wachtwoorden en, indien mogelijk, tweefactorauthenticatie (2FA) in te schakelen.

Het kiezen van de juiste wallet hangt af van je persoonlijke voorkeuren en beveiligingsbehoeften. Het is altijd aan te raden om grondig onderzoek te doen en advies in te winnen voordat je een wallet selecteert. Zo kun je ervoor zorgen dat je je cryptovaluta op een veilige en verantwoorde manier opslaat.

Hoe moet je Bitcoins minen?

Nu je weet, hoe je Bitcoins kunt kopen, willen we het hebben over het minen van Bitcoin. Dit is een enorm complex proces en enkel weggelegd voor mensen met verstand van zaken. Echter wilden we het niet onbesproken laten. 

Minen van Bitcoins 

Het minen (delven) van Bitcoins gaat dus digitaal, zoals je eerder hebt kunnen lezen. Als er een nieuwe Bitcoin-transactie wordt gestart, wordt er zoals gezegd op de achtergrond het een en ander gecontroleerd, waaronder de oude transactiegegevens van de betreffende Bitcoins.

Blockchain

Alle transacties via het Bitcoin-netwerk die ooit hebben plaatsgevonden zijn opgeslagen in een soort publiek grootboek, de Blockchain genaamd.

Het minen begint met die nieuwe transactie, die bijgeschreven moet worden in het grootboek. Nieuwe transacties worden in blokken (blocks) bijgeschreven, en het maken van een blok duurt ongeveer 10 minuten.

Om miner (delver, mijner) te kunnen worden, heb je allereerst een computer en mining software nodig, zoals GUIMiner. Zo’n programma gebruikt de resources uit de computer om complexe wiskundige berekeningen uit te voeren.

Proof-of-work

Als je als delver slaagt in het oplossen van het wiskundige probleem, kun je een nieuw blok in de Blockchain creëren en krijg je een bepaald aantal Bitcoins als beloning. Dit noemen ze proof-of-work en is bedacht door Adam Back.

Bitcoin Halving

Na het creëren van 210.000 blokken, wat momenteel zo’n 4 jaar duurt, halveert de beloning per blok. In 2009 kreeg je 50 Bitcoins per blok, in 2014 is dit verlaagd naar 25 en dit proces blijft in deze trend doorzetten. 

Als alle 21 miljoen Bitcoins zijn gemined, zal Bitcoin op zoek gaan naar een andere manier van belonen, aangezien de transacties dan nog steeds moeten worden gecontroleerd en de community nodig blijft. Waarschijnlijk zal elke miner dan een percentage van de transactiewaarde ontvangen.

Wat is hashing?

Dit heeft niets te maken met de geestverruimende middelen, noch met hashtags. Nee, dit heeft te maken met de techniek die Bitcoin gebruikt voor cryptografische hash functies.

SHA-256 wordt gebruikt voor encryptie, en het is een algoritme waardoor je elk bundel data (van welk formaat dan ook) kunt nemen, en hier een keten van een specifieke, vooraf bepaalde grootte kunt maken.

Deze uitkomst, de keten, wordt een ‘hash’ genoemd en het toepassen van de hash functie heet dan ook ‘hashing’.
De uitkomst van de input is niet te voorspellen, dit weet je enkel wanneer deze berekend (gehashed) is.

Miners hebben als doel de hash functie de blijven voeden met input, net zo lang tot ze een bepaalde hash waarde verkrijgen, welke dan onder een bepaalde drempelwaarde valt. Dit wordt de ‘difficulty’ van het netwerk genoemd.

Bij elke 2016 gemaakte blokken (dit duurt ongeveer 2 weken) wordt de difficullty aangepast in overeenstemming met de groei of afname van de computerkracht in het netwerk.

Als het netwerk sterker is geworden in de afgelopen 2016 blokken, wordt het level van difficulty verhoogd zodat het lastiger is een om hash te verifiëren, en vice versa natuurlijk.

Zo zorgt Bitcoin ervoor dat het niet te makkelijk wordt om een blok te maken en dat het daarmee dus te snel gaat. De gemiddelde tijdsduur van 10 minuten per blok wordt blijft zo steeds in tact.

Waarom zou niet iedereen gaan minen?

Toen Bitcoin net opkwam, was het interessant om met je PC of laptop te gaan minen. Maar hoe sneller je een de berekening kunt oplossen, hoe meer je kunt verdienen.

De community is behoorlijk competatief dus de computers werden steeds sterker en duurder. En in 2013 werd er speciale apparatuur geïntroduceerd enkel voor het proces van minen:  ASICs oftwel Application-Specific Integrated Circuits. ASICs zijn microchips die speciaal ontworpen zijn voor één applicatie of toepassing, in dit geval dus microchips specifiek voor minen.

Het is vandaag de dag dus niet makkelijk om zomaar Bitcoins te gaan minen. Ja, er is speciale apparatuur (waaronder dus de microchips), maar er komen ook steeds betere chips uit.

De ontwikkeling van apparatuur gaat snel

De ontwikkeling hiervan gaat zo snel, dat is bijna niet bij te houden. Ze zijn daarnaast ook bijzonder duur en minen vraag nogal wat van je apparatuur dus je moet er goed voor zorgen en het met grote regelmaat onderhouden. Bovendien zijn die apparaten regelrechte stroomvreters, dus schrik niet van je energienota aan het einde van het jaar!

Al met al vereist minen dus een behoorlijke investering, in zowel hardware als tijd en mankracht, menigeen is je voorgegaan en noodgedwongen moeten stoppen. Bezint eer ge begint is hier dus het devies, maak een realistische planning en bedenk je dat je je investering ook terug wil verdienen.

bitcoins minen
Bitcoins minen

Minen heeft ongelooflijke computerkracht nodig

Bovendien is de computerkracht in het Bitcoin-netwerk op dit moment zo immens dat er wereldwijd triljoenen, door computers gegeneerde gokken worden gewaagd naar een juiste hash waarde. Als jij degene bent van wie de computer is die die juiste waarde heeft gevonden, dan heb je geluk en kun je een blok minen. En je hebt dus 25 Bitcoins verdiend.

Microchips zijn niet aan ter slepen

Saillant detail: AMD en Nvidia microchips die veelvuldig gebruikt worden door miners, zijn niet aan te slepen. Bedrijven die zich hebben toegelegd op het minen (o.a. van Bitcoins maar vooral ook Ethereum, de tweede op de markt van cryptomunten) en dus een heel datacenter specifiek voor dit doeleind hebben staan, boksen tegen elkaar op om zo snel mogelijk de nieuwste, snelste chips te kunnen gaan gebruiken.

Dit gaat zelfs zover dat er Boeings 747 geleased worden om de chips zo snel mogelijk bij de datacentra te krijgen. De omzet en winst van zowel AMD als Nvidia is de afgelopen jaren exponentieel gegroeid, dus zij varen wel bij de ontwikkelingen in cryptocurrency.

Geld verdienen met het minen van Bitcoins

Na het lezen van bovenstaande heb je wellicht weinig zin meer om te gaan minen. Het vereist immers best wat investering voor apparatuur maar ook tijd en mankracht. Bovendien zijn er bedrijven die zich helemaal hebben toegelegd op het minen en hele datacenters hiervoor hebben opgezet. Ik hoor je denken: hoe kan ik daar in mijn eentje tegenop?

Het mooie van het Bitcoin netwerk is, dat dit open source is. En dus is het van niemand, niet van Nakamoto, niet van die datacentra noch van enig ander bedrijf of persoon.

Ook jij kunt je dus aanmelden in dat netwerk en je steentje bijdragen. Een virtueel steentje wel te verstaan, in de mijn van Bitcoins, of andere cryptocurrency. Op ons forum zijn er enkele handelaren actief met een gezamenlijke cryptowallet.

Vooral als je met een aantal anderen investeert in een stuk hardware en de werkzaamheden verdeeld zodat je ook tijd overhoudt om te slapen, werken en een sociaal leven, kun je, als je zo nu en dan een hash waarde juist hebt, dus Bitcoins verdienen.

Ook mee discussieren over bitcoin?

Op ons forum vinden er levendige discussies plaats over de handel in bitcoin en andere cryptomunten.

Andere virtuele munten – Altcoins

Daarnaast kun je natuurlijk ook andere cryptomunten gaan minen. Omdat deze allen nog niet zo groot en bekend zijn als Bitcoin, zijn de netwerken nog niet zo groot, al is de nummer twee, Ethereum, met een enorme inhaalslag bezig. Niet alleen worden er steeds meer Ethers gemined, ook de koers is behoorlijk aan het stijgen sinds begin dit jaar.

Een waarschuwing is hier nog wel op zijn plaats: de waarde van cryptocurrency fluctueert nogal. 

Het omgekeerde kan echter ook gebeuren, wees daar dus altijd van bewust. En vind je dat minen nou te veel werk, dan kan beleggen in Bitcoins ook een mooi alternatief zijn.

Bekijk ook eens andere coins

Heb je al kennis genomen van deze cryptovaluta? 

Bekijk ook eens andere coins

Heb je al kennis genomen van deze cryptovaluta? 

bitcoin
Is Bitcoin de toekomst?

Bitcoin 101

Dit was het eerste deel van de OneTime Bitcoin 101. In de delen die nog volgen ga ik dieper in op de werking van de Blockchain, de waarde als valuta, Bitcoin versus de banken en Alt-coins: de alternatieve cryptocurrencies.

  • Deel 1 – Introductie
  • Deel 2 – De Blockchain
  • Deel 3 – Bitcoin als valuta
  • Deel 4 – Bitcoin versus de banken
  • Deel 5 – Alt-coins: de alternatieve cryptocurrencies

Veelgestelde vragen over bitcoin

Waar kun je makkelijk Bitcoin kopen?

Onetime koopt Bitcoin via Bitvavo. Hier kun je betalen met iDEAL en is het voor iedereen mogelijk dit muntje aan te schaffen.

Hoe oud moet je zijn om Bitcoin aan te mogen schaffen?

Je dient 18 jaar of ouder te zijn om Bitcoins aan te kunnen schaffen. Vroeger waren ze hier nog wat soepeler in, en kon je zelfs als 16-jarige cryptovaluta kopen.

Loop je risico door het kopen van cryptovaluta?

Ja, de koers kan flink dalen. De koersbewegingen zijn een stuk heftiger dan in de aandelenmarkt bijvoorbeeld. Investeer dus enkel geld dat je kunt missen

Ook moet je veilig je bitcoins opbergen. Dit kun je doen door een 2FA wachtwoord in te stellen of nog beter; een hardware wallet aan te schaffen.

Moet je per se één Bitcoin kopen?

Nee, je kunt ook een klein stukje bitcoin kopen.1 Bitcoin kun je opdelen in 100 miljoen satoshi's. In feite zou je al vanaf een paar euro kunnen investeren. Voor dat geld krijg je dus een klein deel bitcoin. Dit is afhankelijk van de koers van dat moment.

Blijft de waarde van bitcoin stijgen?

Daar kan niemand een antwoord op geven. De waarde van bitcoin wordt beïnvloed door vraag en aanbod. Als de vraag groter is dan het aanbod, dan stijgt de waarde. Er zijn wel een beperkt aantal Bitcoin beschikbaar, dus Bitcoin is inflatie-bestendig.

Waar kun je bitcoins bewaren?

Je kunt cryptovaluta op de exchange zelf bewaren, maar ook op een externe plek, zoals een cold wallet. De veiligste methode is door crypto te bewaren op een cold wallet. Overigens wil dit niet zeggen dat het onveilig is om cryptovaluta te bewaren op een exchange. Vaak zorgt een exchange er voor dat een groot deel van de cryptomunten in cold wallets wordt bewaard.

Kun je crypto kopen met een app?

Ja, diverse exchanges, waaronder Bitvavo, hebben een eigen app waarmee je eenvoudig cryptovaluta kunt aankopen.

Moet je jezelf legitimeren wanneer je Bitcoin koopt?

Voor alle in Nederland geregistreerde legale exchanges, moet je jezelf legitimeren. Wil je dit niet, dan kun je terecht bij een gedecentraliseerde exchange. 

Moet je beschikken over Bitcoin om een andere cryptomunt aan te schaffen?

Veelal dien je over een hoeveelheid bitcoin te beschikken om vervolgens een andere munt aan te schaffen. Toch kun je ook gewoon met euro's of dollars zogenoemde altcoins aanschaffen. Dit wordt overigens wel steeds minder. Via een exchange als Bitvavo, kun je alles met euro's kopen. 

on air