Hoe wordt geld verdiend met Pokemon GO?
In mijn jeugd heb ik heel wat uren doorgebracht achter mijn Atari spelcomputer, de flipperkast in de amusementshal en natuurlijk begin jaren '80 – met de portable games van Nintendo – op de Gameboy. Oftewel, het tijdperk zonder internet. Achteraf gezien misschien maar beter dat het internet pas later beschikbaar kwam.
De mogelijkheden zijn inmiddels zoveel groter met nieuwe, verslavende games en de marketing machine die de jeugd van nu overspoelt. Overal om mij heen zie ik jeugd games spelen en de samenleving – niet alleen de jeugd – is ondertussen doordrongen van spelletjes op de smartphone en (spel)computers. Zelf speel ik dagelijks games op mijn iPhone, via de zogenoemde applicaties. Een ervan is Clash Royale.
En ondertussen ben ik ook bevangen door de nieuwste hype ‘Pokémon GO'. Een geniaal bedacht spel, waarin de essentie van de mens wordt blootgelegd:-) Afleiding, ontsnappen, sparen, competitie, gevoel, sociaal, mogelijkheden, creativiteit, ontspanning, woorden die mij nu te binnen schieten als ik denk aan Pokémon GO.
Pokémon GO gratis game
Op het moment dat Pokémon GO in de appwinkels van Apple en Google verkrijgbaar was, werd er al meer geld aan verdiend dan aan alle andere apps bij elkaar. Er is zoveel media aandacht gekomen voor dit spel, dat er alleen in Nederland al miljoenen mensen dit fascinerende spel spelen.
Wereldwijd zal een paar honderd miljoen mensen dit spel op hun smartphone hebben en spelen. Een doorslaand succes en tot op de dag van vandaag kom ik dagelijks spelers tegen die alleen of met elkaar op zoek gaan om Pokémons te vangen.
By Brian Miller from Wooster, USA [CC BY 2.0], via Wikimedia Commons
Je kunt bij Pokémon GO Pokécoins kopen en met deze gouden munten kun je weer aankopen doen. Zo kunnen bijvoorbeeld extra Pokémon ballen worden gekocht om Pokémons aan te trekken. Voor maar €0,99 koop je 100 Pokécoins en voor €99,99 krijg je er 14.500.
Je kunt het spelen van dit spel zo duur maken als je zelf wilt, maar de meeste spelers geven geen euro uit aan dit spel. Een kleine 5% van de spelers geeft wel eens wat uit met een in-app aankoop en 0,5% van alle spelers genereert 50% van de totale omzet van een game zoals een applicatie als Pokémon!
Apple store vangt 30% van alle aankopen
Van alle aankopen in de app store en van de vervolgaankopen krijgt Apple 30% van de omzet. De internet startup van Google ‘Niantic' is de ontwikkelaar van Pokémon GO. Nintendo is voor een derde eigenaar van Pokémon GO en dat heeft het aandeel Nintendo geen windeieren gelegd in de afgelopen periode.
Het verdienmodel van Pokémon GO zit ‘m vooral in de aankopen in de app-store en dat bedrijven (in)direct kunnen adverteren. Zo heeft bijvoorbeeld McDonald's een deal gesloten met de Pokémon GO ontwikkelaar Niantic en zullen McDonald's vestigingen een Pokéstop of een Pokégym krijgen. Ook zullen dit plekken gaan worden waar je zeldzamere Pokémons kan vangen.
Dit biedt geweldige mogelijkheden voor Pokémon GO en zal ook geen eendagsvlieg zijn. Generaties zijn opgegroeid met Pokémon en dit is ook het eerste echte spel waarin de locatie (GPS) bepaalt waar je je in het spel bevindt.
Een mooie bijvangst, mensen moeten de deur uit om aan het spel deel te nemen. Daarnaast zal via de Pokémon merchandising de kassa verder gaan rinkelen. Er zullen nieuwe uitbreidingen in het spel komen, zoals nieuwe Pokémons en hardware zoals een draagbare Pokémon GO Plus armband.
Wat verdient Pokémon GO nu in totaal?
De waarde van het aandeel Nintendo steeg enorm en het bedrijf was ‘overnight' 8 miljard euro meer waard. Als je je dan beseft dat Nintendo maar voor een derde eigenaar is, zou dat op een virtueel bedrag komen van 24 miljard.
De verwachtingen zijn zeer hooggespannen, maar of dit soort bedragen zullen worden waargemaakt zal in de toekomst blijken. Dat het spel tot het einde zal worden uitgemolken is een feit, de insteek nu is om zoveel mogelijk mensen verslaafd te laten raken aan Pokémon GO.
Maar zoals alles in het leven, is ook dit tijdelijk en kunnen we binnenkort precies zien wat er aan omzet gemaakt wordt als de aandeelhouders worden geïnformeerd over de cijfers bij Nintendo.
Als we even puur kijken naar de grootste inkomsten op dit moment, dan zijn dat de in-app aankopen en als nu zo'n 500 miljoen mensen wereldwijd dit op hun telefoon hebben staan, kunnen we met een natte vinger het volgende concluderen.
Vijf procent van de spelers koopt wat en deze waarde blijkt uit het verleden op zo'n 15 USD te liggen. Met de totale levensduur van een spel applicatie zit je dan maar op 375 miljoen dollar, en dit is alleen maar de omzet.
Uiteraard een gigantisch bedrag maar in de verste verte niet de 24 miljard die de beleggers er schijnbaar voor gaven tijdens de lancering van Pokémon GO.
Eerste Pokémon GO meester
Net zoals met voetbal- of dinosaurusplaatjes wil je ze allemaal sparen en als je ze eenmaal hebt, kijk je er in de meeste gevallen nooit meer naar om. Het Pokémon thema luidt niet voor niets ‘Gotta Catch ‘Em All‘, maar uiteindelijk – als alle pokémons zijn gevangen, zal ook deze hype als een nachtkaars uitgaan, zoals voor alle games geldt.
Er zullen weer nieuwe spellen op de markt komen en er zullen nieuwe hypes zijn en over een aantal jaar is Pokéemon GO door de meesten alweer vergeten. Zo is de eerste ‘Pokémon GO meester' al bekend, degene die alle 145 beschikbare Pokémons heeft gevangen en is daar letterlijk de wereld voor overgegaan.
Er zullen nog 6 extra Pokémons worden toegevoegd en daarna zal Niantic ongetwijfeld weer dingen verzinnen om ons zo lang mogelijk aan het spel te laten deelnemen. Zelf vind ik het erg leuk om op verschillende plekken Pokémons te vangen en spreekt vooral het sociale element me aan om (dit met) andere mensen te delen en te ontmoeten. Uiteindelijk is dat voor mij persoonlijk de meerwaarde en zullen ze aan mij geen geld verdienen. Dat geef ik liever uit aan Clash Royale of aan een nieuw Playstation Spel;-)
De mobiele aanbieders pikken ook hun graantje mee aangezien de datalimieten behoorlijk worden overschreden waarvoor vanzelfsprekend extra betaald moet worden. Ook winkels die ‘powerbanks' verkopen voor de mobiele telefoons doen goede zaken aangezien de batterij snel leegloopt als je dit buiten speelt. Prachtig om te zien hoe zo'n spel de massa in beweging brengt en hoe de economie hier de vruchten van plukt.