Wat verdient een leerkracht aan salaris op de basisschool?

Wat verdient een leerkracht aan salaris op de basisschool?

105043
23
DELEN
Basisschool-salaris (foto van Jeroen Stiers via Youtube https://youtu.be/mfeWz6j8FOo)
Basisschool-salaris (foto van Jeroen Stiers via Youtube https://youtu.be/mfeWz6j8FOo)

Met leerkracht bedoelen een docent, leraar, juf of een meester in het basisonderwijs. Vaak wordt er gezegd dat ze veel vakantie hebben, weinig werken en toch vorstelijk betaald worden. Is dit eigenlijk wel zo? Is het zijn van een leraar wel een ‘luizenbaantje? Werken met kinderen is leuk, maar ook weer zwaar. In de politiek lijken het soms ook wel kleine kinderen, maar het salaris van een tweede kamer lid ligt toch stukken hoger.

Heeft de juf of meester echt zoveel vrij?

Als we kijken naar het aantal uur dat een leerkracht moet werken dan is dit op jaarbasis bij een full-time werkverband 1.659 uur. Dit is 31 uur per week, als je geen vakantie hebt. Als je rekent met 25 vakantiedagen per jaar, dan blijft er nog 35 uur per week over, wat redelijk overeen komt met de CAO van bijvoorbeeld banken waar men een werkweek heeft van 36 uur.

Hmm, hoe kan het dan dat ze toch zo vaak vakantie hebben? De leerkrachten werken toch ook alleen tijdens de schooltijden? Dit kan dus niet waar zijn.

Op het onetime forum hebben verschillende leden ook aangegeven wat ze verdienen. Een mooi inzicht! Meld je aan en discussieer mee.

Als een leerkracht namelijk van 08.30 uur tot 15.30 uur werkt en een uur pauze heeft komt dit in een week neer op 30 uur en daar moet dan ook nog de vrije middag (vaak woensdag of vrijdag) en de vakanties vanaf. Ze moeten dus heel veel meer doen naast het alleen les geven.

Hoe ziet het werk van een leraar op de basisschool er uit?

Een leerkracht in de bovenbouw van het basisonderwijs staat op jaarbasis ongeveer 760 uur voor de klas. Daarnaast zegt de directie van de school hoeveel procent de leerkracht vervolgens kan en mag besteden aan de voorbereidingen van deze lessen. Dit is afhankelijk van:

 • de ervaring van de leerkracht,
 • wat voor klas is het,
 • hoeveel leerlingen zitten er in de klas,
 • hoeveel ervaring heeft de leerkracht met deze groep
 • en nog veel meer

We gaan nu uit van 40% extra tijd aan voorbereiding. Er komen nu dus in totaal 304 uren bij voor de voorbereiding. Ik zie je al rekenen, het is nog steeds slechts 1064 uur per jaar, de leerkracht komt nog wat uur te kort. Dat klopt, die gaan we nu invullen.

Hoeveel verdient een piloot

Een leraar doet meer dan alleen maar voor de klas staan

Een leerkracht moet natuurlijk blijven werken aan zijn kennis en kunde, hiervoor reserveren we 80 uur per jaar. Dit is ongeveer twee uurtjes per week. Daarnaast heeft een leerkracht uren voor duurzame inzetbaarheid, bijvoorbeeld om te zorgen dat een leerkracht fit blijft. Dit zetten we op 40 uur per week.

LEES OOK DE REACTIE OP STAKING HOLLAND CASINO

In totaal zitten we nu op 1184 uur op jaarbasis, een tekort dus nog van 475 uur. Deze uren worden besteed aan diverse onderwerpen.

Basisschool-juf
By Rosemoon (Own work) [CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons
Ja dat is allemaal makkelijk praten, 475 uur zelf een beetje verdelen over het jaar. Maar het is logischer dan het lijkt. Denk bijvoorbeeld aan de volgende dingen:

 • Afscheidsmusical bij groep 8
 • Kerstviering
 • Gesprekken met het voortgezet onderwijs
 • Gesprekken met ouders
 • Ouderavonden
 • Overleg met externe partners over ‘zorgkinderen’
 • Teamoverleg
 • Extra taken van een leerkracht binnen het team

Deze extra taken kunnen bijvoorbeeld zijn het bijhouden van de website, het organiseren van jaaropeningen of afsluitingen etc.

Ondertussen is denk ik wel duidelijk geworden dat de leerkrachten een stuk minder vrij zijn als het lijkt. Daarnaast moet je dus altijd in het hoogseizoen op vakantie, want buiten de vakanties om kun je eigenlijk geen vrij krijgen.

Hoeveel verdient een politieagent

Het salaris bij het basis onderwijs als leerkracht

Als leerkracht word je ingeschaald tussen de €2.317,- en €3.640,- bruto per maand. Wat een verschil tussen het minimum en het maximum! Ja dit klopt, maar dit is ook de maximale groei range qua salaris als je leerkracht blijft. Leer je door en word je bijvoorbeeld intern begeleider of zelfs schooldirecteur dan zijn er uiteraard meer mogelijkheden.

Een leerkracht in het basisonderwijs is of een LA of een LB leerkracht. Een LA of LB is afhankelijk van je functie, je opleiding, ervaring, etc.

Er zijn heel veel verschillende gedachtes over wanneer je de overstap maakt, maar het is best simpel. Het is afhankelijk van je beoordelingen. Hier zit een heel algoritme aan vast. Kort gezegd, scoor je minimaal 4x een 4 en de rest een 3 dan wordt je LB, zit je daaronder dan ben je LA. Er behoren ook andere taken en verwachtingen bij LB als bij LA. Hieronder zie je de salaristabel van de leerkrachten.

leerkracht
Salaris tabel leerkrachten

Voor het jaarsalaris betekent dit het volgende. Je verdient minimaal €30.028,- incl. vakantiegeld en maximaal € 47.174,- per jaar. Op uurbasis is dit minimaal €18,10 bruto per uur incl. vakantiegeld en maximaal € 28,43 bruto per uur incl. vakantiegeld.

Hoeveel verdient een burgemeester

Voor een functie waarbij je een gespecialiseerde HBO opleiding moet doen, iets waar je in een andere functie weinig aan hebt, vind ik dit salaris niet heel hoog. De leerkrachten zouden er wat mij betreft best een beetje bij mogen hebben.

Uiteraard zitten ook hier weer een aantal zeer interessante mogelijkheden bij om jouw eigen werkdruk te verlichten zoals de BAPO.
De BAPO is een regeling voor oudere leerkrachten. Je aantal werkuren wordt naar beneden geschroefd en hiervan krijg je een gedeelte gecompenseerd door de school. Dit zijn natuurlijk fantastisch goede regelingen, maar om daarvoor eerst 30 jaar een HBO functie uit te oefenen voor een zeer middelmatig loon. Ik zou het niet doen!

 • Meer Speler

  Leuk artikel , goed uitgezocht allemaal .

  Ik heb er ooit over gedacht leraar te worden , maar ik had al een goede baan en dan is de overstap een lastige keuze .

  Maar er zijn cariere mogelijkheden in het onderwijs en dat is in dit artikel mooi aangegeven.

 • Pingback: Hoeveel verdient een piloot? - OneTime.nl()

 • gewoon yolo

  ik wil later ook juf worden want ik kan goed leren.

  • gewoon yolo

   echt yolo

 • Linda

  Beste Mr. Money, bedankt voor het artikel waarin u benoemd dat wij leerkrachten toch niet zoveel vrije tijd hebben en met onze HBO-opleiding geen riant salaris hebben.
  Het is helaas alleen zo dat wij ongeveer 940 uur voor de klas staan. En dan reken ik de tijd waarin wij met meer dan de helft van de kinderen tijdens de lunch eten in de klas niet mee.
  Verder herken ik je uitleg over van LA naar LB niet. Wat je zegt is 1 van de voorwaarden om te mogen solliciteren naar deze functie. Je zult dan nog steeds een motivatiebrief moeten sturen en hopen dat jij op gesprek mag komen en uiteindelijk de functie krijgt.
  Maar uw artikel was al een stuk realistischer dan de meeste berichten over leerkrachten!

  Met vriendelijke groet van een leerkracht in Den Haag

 • Jeff Smoor

  Beste,
  in de landen tabel staat het stipje voor de nederlandse leraren bij €67000,- terwijl uw verhaal niet verder komt dan €47000,-
  Zie ik iets over t hoofd of is de tabel al gelijk niet betrouwbaar.
  Het mooie is dat u zegt dat de leraar best iets meer verdienen mag en dat ben ik natuurlijk met u eens maar….
  Dit salaris schema is 1 op 1 overzetbaar met mensen in de zorg (ook HBO, 36 uur in de week en bijscholing) met als bijkomende dat wij ons geen medische missers kunnen veroorloven met een flinke workload, (wederom net als de leraren want 32 leerlingen kan echt niet inclusief kinderen met taal en/of leer achterstand)
  Het salaris van de leraar lijkt mij dus wel redelijk in vergelijking met de zorgsector. Maar in vergelijking met de bedrijfssector lopen we hopeloos achter.

  • Katie

   Het grafiekje gaat over High school, voortgezet onderwijs dus…
   In het voortgezet onderwijs verdienen de docenten aanmerkelijk meer. Er gaan gelukkig stemmen op om de salarissen van basisschoolleerkrachten gelijk te trekken.

   • You 2

    Daar zullen jaren overheen gaan. Ze zullen niet binnen een korte periode de lonen van een functie (die door de overheid betaald wordt) laten stijgen.

 • Pingback: Hoeveel krijg je in Nederland in de bijstand? - OneTime.nl()

 • Pingback: Wat verdient een uitzendkracht? Waar heb ik recht op? - OneTime.nl()

 • Pingback: Hoeveel euro kost een kind? - OneTime.nl()

 • Cindy

  In het stuk staat meerdere keren “wordt je” ipv “word je”..

  • Dennis

   Goede reden voor nog beter onderwijs :-).

 • Annelijn Bakker Jansen

  Ik ben leerkracht in het basisonderwijs en zit zoals de meeste leerkrachten in de La- functie.
  Officieel werk ik 32 uur en krijg dit ook uitbetaald. Gemiddeld werk ik helaas meer dan 40 uur.
  Voorbeeld van een dag. Ik ga om 7.45 uur de deur uit. Ben om 8.00 uur op school. Zet alles klaar, laptop, tablets etc en start ze op. De kinderen komen om 8.20 uur naar binnen.
  Dan beginnen de lessen. Nonstop, voor mij geen pauze, we geven unit onderwijs, dus kinderen hebben verschillende pauzes. Ik moet altijd aanwezig zijn. Om 14.15 gaan de kinderen naar huis. Met een collega maak ik de dagevaluatie met een boterham in de hand. Soms loopt er even een ouder binnen of moet ik een kind nog helpen met een werkstuk of spreekbeurt.
  Om drie uur overleg.Vaak wordt dat later om dat we die tijd niet redden. Dan een vergadering, een bespreking met de i.b- er, een extern deskundige ( jeugdzorg, logepedist, r.t-er…etc), bouwoverleg of voorbereiding van een of ander activiteit. Wel even tijd voor koffie tijdens het overleg.
  Half 5. Correctie werk. Invoeren van correctiewerk van toetsen in de computer. Rond 18.00 u klaar. Dan de voorbereiding voor de volgende dag. Voor diverse kinderen aparte lessen zoeken of digitaal klaarzetten. We geven onderwijs op maat. Om 19.00 klaar. Stoelen in de kring zetten. Om 19.15 naar huis, als er tenminste geen kerst-, pasen- of ouderbijeenkomst is.
  Als er oudergesprekken zijn, ga je die week een paar dagen tot 22.00 u door.
  Ik doe het met liefde, maar een vriend van mij zei laatst: “Soms draai ik ook zoveel uur, maar ik krijg ze wel uit betaald!”
  Mijn angst is dat straks niemand deze baan nog wil. Ik heb het jog niet gehad

 • Sandra

  Als ik dit lees verdienen HBO ers in de zorg een stuk minder dan leraren in basisonderwijs. als je als HBO-V er in ziekenhuis terecht komt zit je in schaal 40 of 45, check maar eens wat dat inhoud. een stuk lager dan LA -schaal in onderwijs. Ik begrijp de staking maar dan meer richting werkdruk, te grote klassen en passend onderwijs,

  • mieke van leeuwen

   Helemaal gelijk. Na 42 jaar verpleegkundige zit ik op 2960 bruto. Incl hoge werkdruk, zware lichamelijke arbeid en verantwoordelijk werk. Ik zou ook wel het salaris van nu willen hebben van de leraren.scheelt al snel 600 euro netto.

 • CJ

  Het is trouwens wel gebruikelijk om bij een jaarsalaris de vaste bonussen mee te rekenen. Niet alleen het vakantiegeld.

  • roelette

   Welke bonussen?

   • You 2

    CJ bedoelt de tekeningen die je krijgt als de zomervakantie begint.

 • Dennis

  Belachelijk.

  Hoe durf je te zeggen dat je te weinig verdiend. Geloof me ik snap echt dat de druk te hoog is.

  Maar dat je zegt dat je te weinig verdiend als je boven de 2500 euro per maand verdiend.

  Kom maar terug met zeuren als je 1500 verdiend.

  • roelette

   Dit zijn bruto bedragen, geen netto bedragen;)

 • dandeman

  Misschien moeten jullie de nieuwe CAO even gebruiken (pagina 373): https://www.poraad.nl/files/werkgeverszaken/cao_po_2016-2017_versie_per_1_januari_2017.pdf
  Minimaal €3436, max €3826

  • roelette

   Die cao is idd nieuwer… echter start die schaal bij 2346€ ipv 3436…. scheelt 3 tientjes;)