DELEN

Er is vrijwel geen andere beroepsgroep waarover zoveel over het salaris wordt gediscussieerd als over leerkrachten, en dan specifiek over een docent, leraar, juf of een meester in het basisonderwijs. Vraag een willekeurige voorbijganger wat hij of zij vindt over het salaris van een leerkracht en je krijgt gegarandeerd een (ongezouten) mening.

Vaak wordt er gezegd dat een leerkracht veel vakantie heeft, weinig werkt en toch vorstelijk betaald wordt. Is dit eigenlijk wel zo? Is het beroep van leraar wel een ‘luizenbaantje’? Werken met kinderen is leuk, maar ook weer zwaar. Politici lijken soms ook wel kleine kinderen, maar het salaris van een tweede kamer lid ligt toch stukken hoger.

Heeft de juf of meester echt zoveel vrij?

Als we kijken naar het aantal uren dat een leerkracht moet werken, dan is dit op jaarbasis bij een full-time werkverband 1.659 uur. Dit is 31 uur per week, vakanties niet meegerekend. Als je rekent met 25 vakantiedagen per jaar, dan blijft er nog 35 uur per week over, wat redelijk overeen komt met de CAO van bijvoorbeeld banken waar men een werkweek heeft van 36 uur.

Hmm, hoe kan het dan dat ze toch zo vaak vakantie hebben? De leerkrachten werken toch ook alleen tijdens de schooltijden? Dit kan dus niet waar zijn.

Als een leerkracht namelijk van 08.30 uur tot 15.30 uur werkt en een uur pauze heeft komt dit in een week neer op 30 uur en daar moet dan ook nog de vrije middag (vaak woensdag of vrijdag) en de vakanties vanaf. Ze moeten dus heel veel meer doen naast het alleen les geven.

Hoe ziet het werk van een leraar op de basisschool er uit?

Een leerkracht in de bovenbouw van het basisonderwijs staat op jaarbasis ongeveer 760 uur voor de klas. Daarnaast zegt de directie van de school hoeveel procent de leerkracht vervolgens kan en mag besteden aan de voorbereidingen van deze lessen. Dit is afhankelijk van:

 • de ervaring van de leerkracht,
 • wat voor klas is het,
 • hoeveel leerlingen zitten er in de klas,
 • hoeveel ervaring heeft de leerkracht met deze groep
 • en nog veel meer

We gaan nu uit van 40% extra tijd aan voorbereiding. Er komen nu dus in totaal 304 uren bij voor de voorbereiding. Ik zie je al rekenen, het is nog steeds slechts 1064 uur per jaar, de leerkracht komt nog wat uur te kort. Dat klopt, die gaan we nu invullen.

Hoeveel verdient een piloot

Een leraar doet meer dan alleen maar voor de klas staan

Een leerkracht moet natuurlijk blijven werken aan zijn kennis en kunde, hiervoor reserveren we 80 uur per jaar. Dit is ongeveer twee uurtjes per week. Daarnaast heeft een leerkracht uren voor duurzame inzetbaarheid, bijvoorbeeld om te zorgen dat een leerkracht fit blijft. Dit zetten we op 40 uur per jaar (dus één uur per week).

LEES OOK DE REACTIE OP STAKING HOLLAND CASINO

In totaal zitten we nu op 1184 uur op jaarbasis, een tekort dus nog van 475 uur. Deze uren worden besteed aan diverse andere werkzaamheden.

Basisschool-juf
By Rosemoon (Own work) [CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons
Ja dat is allemaal makkelijk praten, 475 uur zelf een beetje verdelen over het jaar. Maar het is logischer dan het lijkt. Denk bijvoorbeeld aan de volgende dingen:

 • Afscheidsmusical bij groep 8
 • Kerstviering
 • Gesprekken met het voortgezet onderwijs
 • Gesprekken met ouders
 • Ouderavonden
 • Overleg met externe partners over ‘zorgkinderen’
 • Teamoverleg
 • Extra taken van een leerkracht binnen het team

Deze extra taken kunnen bijvoorbeeld zijn het bijhouden van de website, het organiseren van jaaropeningen of afsluitingen etc.

Ondertussen is denk ik wel duidelijk geworden dat de leerkrachten een stuk minder vrij zijn als het lijkt. Daarnaast moet je dus altijd in het hoogseizoen op vakantie, want buiten de vakanties om kun je eigenlijk geen vrij krijgen.

Hoeveel verdient een politieagent

Het salaris als leerkracht in het basisonderwijs

Als leerkracht word je ingeschaald tussen de €2.317,- en €3.640,- bruto per maand. Wat een verschil tussen het minimum en het maximum! Ja dit klopt, maar dit is ook de maximale groei range qua salaris als je leerkracht blijft. Leer je door en word je bijvoorbeeld intern begeleider of zelfs schooldirecteur dan zijn er uiteraard meer mogelijkheden.

Een leerkracht in het basisonderwijs is of een LA of een LB leerkracht. Een LA of LB is afhankelijk van je functie, je opleiding, ervaring, etc.

Er zijn heel veel verschillende gedachtes over wanneer je de overstap maakt, maar het is best simpel. Het is afhankelijk van je beoordelingen. Hier zit een heel algoritme aan vast. Kort gezegd, scoor je minimaal 4x een 4 en de rest een 3 dan wordt je LB, zit je daaronder dan ben je LA. Er behoren ook andere taken en verwachtingen bij LB als bij LA. Hieronder zie je de salaristabel van de leerkrachten.

leerkracht
Salaris tabel leerkrachten

Voor het jaarsalaris betekent dit het volgende. Je verdient minimaal €30.028,- incl. vakantiegeld en maximaal € 47.174,- per jaar. Op uurbasis is dit minimaal €18,10 bruto per uur incl. vakantiegeld en maximaal € 28,43 bruto per uur incl. vakantiegeld.

Hoeveel verdient een burgemeester

Voor een functie waarbij je een gespecialiseerde HBO opleiding moet doen, iets waar je in een andere functie weinig aan hebt, vind ik dit salaris niet heel hoog. De leerkrachten zouden er wat mij betreft best een beetje bij mogen hebben.

Uiteraard zitten ook hier weer een aantal zeer interessante mogelijkheden bij om jouw eigen werkdruk te verlichten zoals de BAPO.
De BAPO is een regeling voor oudere leerkrachten. Het aantal werkuren wordt naar beneden geschroefd en hiervan krijg je een gedeelte gecompenseerd door de school. Dit zijn natuurlijk fantastisch goede regelingen, maar om daarvoor eerst 30 jaar een HBO functie uit te oefenen voor een zeer middelmatig loon: ik zou het niet doen!

Op het onetime forum hebben verschillende leden ook aangegeven wat ze verdienen. Een mooi inzicht! Meld je aan en discussieer mee.

 

Crypto - exchanges
Crypto exchange Rating Review Uniek door
★★★★★ Review Storten met iDeal! Handel nu!
★★★★★ Review Super overzichtelijk! Handel nu!
★★★★★ Review Nederlandse aanbieder! Handel nu
★★★★ Review Veel keuze, ook ICO's! Handel nu!
★★★★★ VOLGT ZSM! Groot en betrouwbaar! Handel nu!
★★★ Review Met je mobiele nummer! Handel nu!
★★★★★ Review Een van de top exchanges! Handel nu!