Crypto-nieuws april 2022
Lady Diamond heeft in het begin van 2020 kennis mogen maken met Bitcoin en andere cryptocurrencies. Zoals vele met haar kocht ze deze digitale muntjes, zonder eigenlijk precies te weten wat het nou precies was.
Toen ze haar investering fors zag stijgen en daarna weer te zien crashen, besloot ze zich toch in de materie te gaan verdiepen om zo een toekomstdoel te kunnen vormgeven. Regelmatig luistert ze streams en podcast om op de hoogte te kunnen blijven van het laatste nieuws.
Speciaal voor onze Onetimers die ook crypto-fan zijn, verzamelt Lady Diamond deze crypto-nieuwtjes en zet ze voor je op een rij. Zo blijven jullie gemakkelijk op de hoogte, zonder uren te hoeven spenderen aan lezen of luisteren. Dat doet ze graag!
19.000.000ste Bitcoin is gemined
1 april 2022 was een feestelijke dag, want op deze dag werd maar liefst de 19 miljoenste bitcoin gemined. Er kunnen maximaal 21 miljoen bitcoins worden gemined, dus de snelle rekenaar weet dat er nog “maar” 2 miljoen gemined hoeven te worden.
Bitcoin bestaat natuurlijk nog maar 13 jaar en de 17 miljoenste werd gemined in 26 April 2018. Toch zal de snelheid waarmee bitcoins worden gemined steeds verder afnemen.
Om de 210.000 geminede blokken vindt de Bitcoin halving plaats (ongeveer om de 4 jaar) en dankzij het algoritme, zal de allerlaatste bitcoin pas gemined worden rondom het jaar 2140. Dat betekent ook meteen dat Bitcoin steeds schaarser worden.
Helemaal als je bedenkt dat ongeveer 22% van alle bitcoins niet toegankelijk zijn, in verband met bijvoorbeeld verloren wachtwoorden of gecrashte harde schijven.
De 19 miljoenste bitcoin werd gemined door Bitcoin miningpool SBI Crypto. Ieder block bevat op dit moment 6,25 bitcoins en de prijs voor 1 bitcoin was op 1 april om 00:00 uur €40.139.
India verhoogt belasting op cryptocurrency
In India zijn Bitcoins, crypto's en andere digitale assets super populair. De overheid van het dichtbevolkte land heeft al eerder aangegeven de regelgeving omtrent crypto te willen aanscherpen.
In 2021 waren er eerst nog positieve geluiden dat ze crypto's wilde legaliseren, om vervolgens een paar maanden later de crypto-community op te laten schrikken door de crypto's in hun land te willen verbieden.
Dit natuurlijk om 30% belastingafdracht op winst als een verzachtende maatregel te laten overkomen. Toch kelderde de koers van Bitcoin en Ethereum met zo'n 24% en was het handelsvolume tot 55% minder in de eerste dagen na de belastinginvoer.
Want het stopt niet bij de 30% belastingafdracht over de winst. Ook bij iedere transactie moet er 1% aan belasting worden betaald. Heftig, als je bedenkt dat de gokindustrie “slechts” 28% betaalt aan belastingen.
Ledger en The Sandbox slaan de handen ineen
The Sandbox en Ledger gaan samenwerken aan een hardware wallet voor metaverse en NFT. Deze samenwerking werd live op de NFC Beurs (Non-Fungible Conference) in Lissabon en op Twitter bekendgemaakt.
Het Franse hardware walletbedrijf zal hierin de beveiligingsdiensten gaan aanbieden. The Sandbox zorgt ervoor dat deze grote wallet-provider een plek krijgt in hun metaverse, zodat uiteindelijk de gebruikers hun eigen NFT's en cryptocurrency's zelf kunnen gaan beheren.
Hiermee wil Ledger spelers gaan informeren over crypto-beveiliging met behulp van de virtual reality van The Sandbox.
Ian Rogers, Chief Experience Officer van Ledger, zei dat de nieuwe samenwerking als doel heeft veiligheid in de wereld van The Sandbox te brengen en Ledger een plaats in het spel te geven om mensen over crypto voor te lichten.
“De realiteit is dat goed opgeleide mensen Ledger-klanten worden, en daarom willen we ervoor zorgen dat alle mensen alle opleiding krijgen die ze nodig hebben om veilig te zijn en dit ongelooflijke recht en de vrijheid die ze hebben op zelfbeschikking goed te beheren.
Zelfbewaring geeft je echt persoonlijke vrijheid, maar het is ook verantwoordelijkheid. Je moet het super serieus nemen, zodat je dat recht behoudt en het niet verliest.”
Ian Rogers, CEO bij Ledger
Daar kunnen wij het alleen maar mee eens zijn. “Not your keys, not your coins.”
Bitcoin Conference Miami 2022
Tijdens dit evenement, dat 30.000 bezoekers trok, kondigde Jack Mallers (CEO en oprichter van Strike) een Bitcoin integratie met Shopify aan. Een bedrijf met meer dan 1,5 miljoen websites die gebruikmaken van het systeem.
Shopify accepteerde al bitcoin-betalingen, maar met de intergratie van het Lightning network worden er nog meer deuren geopend voor zijn gebruikers.
”Het Lightning Network is een wereldwijd betalingsnetwerk dat de kosten verlaagt, de snelheid verhoogt, innovatie stimuleert, financiële inclusie verbetert en consumenten en handelaren de keuzevrijheid geeft.”
Jack Mallers. – CEO Strike
Het creëert een alternatief voor het huidige betalingssysteem, dat naast snel en goedkoop te zijn nog meer voordelen biedt. Klein voorbeeld hiervan is dat het wereldwijd beschikbaar zal zijn.
Het Bitcoin Lightning netwerk gaat met steeds meer grote bedrijven samenwerken en lijkt steeds dichterbij een massale globale acceptatie te komen.
Bitcoin wettig betaalmiddel in Centraal-Afrikaanse Republiek
Na El Salvador hebben ook de leiders van Centraal-Afrikaanse Republiek Bitcoin tot een wettig betaalmiddel uitgeroepen. Voorheen kon er alleen met de CFA-frank betaald worden.
Hierdoor heeft Frankrijk nog steeds economische controle over het land en ze willen met deze legalisering uit die greep van vroegere tijden ontsnappen.
Ook wordt het met Bitcoin een stuk makkelijker voor Afrikaanse ondernemers en handelaren om buitenlandse aankopen te kunnen doen, dankzij de snelle transacties en het makkelijk kunnen omzetten in alle wereldwijd gebruikte valuta.
Volgens de VN is CAR een van de minst ontwikkelde en armen landen van de wereld. Zo'n 10% van de bevolking heeft toegang tot internet en zal hier waarschijnlijk niks van meekrijgen. Toch hoopt de overheid hiermee op nieuwe kansen en economische ontwikkeling.
Het presidentschap van Centraal-Afrikaanse Republiek stemde unaniem voor de adoptie van Bitcoin. Ze lieten in een gedeelde verklaring weten: “de CAR komt hiermee op de kaart van de moedigste en meest visionaire landen ter wereld”.
BlackRock, grootste vermogensbeheerder, biedt Crypto ETF aan
Al een tijdje gaan de geruchten dat de Amerikaanse investeringsfirma geïnteresseerd is in Bitcoin en crypto's. Begin dit jaar diende BlackRock de aanvraag voor een fonds in bij de SEC (U.S. Securities and Exchange Commission).
Halverwege april lanceerden zij uiteindelijk een heuse crypto ETF onder de naam: iShares Blockchain and Tech ETF (IBLC). Met als doel: “de beleggingsresultaten te volgen van een index die is samengesteld uit Amerikaanse en niet-Amerikaanse bedrijven die betrokken zijn bij de ontwikkeling, innovatie en het gebruik van blockchain- en cryptotechnologieën.”
Hierdoor hebben de klanten van BlackRock (en dit zijn geen kleine investeerders) de mogelijkheid om een aandelenmandje te kopen met verschillende aandelen en assets in crypto-gerelateerde bedrijven (dus niet rechtstreeks btc of eth).
Zo bestaat bijna 12% uit het grootste beursgenoteerde crypto-uitwisselingsplatform, Coinbase. Maar ook Riot Blockchain en Miners Marathon Digital Holdings zijn met respectievelijk zo'n 10,41% en 11,19% goed voor een aardig aandeel in het aandelenmandje.
“Blockchain-technologie maakt onafhankelijkheid en controle over persoonlijke gegevens mogelijk en maakt tegelijkertijd financiële inclusie mogelijk voor miljarden consumenten zonder bankrekening.”
BlackRock via hun iShares-webpagina
Pensioen in Bitcoins? Fidelity maakt het mogelijk
De grootste aanbieder van pensioenregelingen in Amerika, gaat het voor hun klanten mogelijk maken om voor hun pensioen te kunnen sparen in Bitcoin. Fidelity Investments wil het al in de zomer van 2022 kunnen aanbieden.
Dit is erg interssant als je bedenkt dat door de inflatie het fiatgeld steeds minder waard wordt en tegen de tijd dat jij misschien je pensioen hebt gehaald, een stuk minder waard is dan je hoopte.
Om een krantenwijkje op hun 70ste te hopen kunnen voorkomen, kunnen Amerikanen via Fidelity Investments maximaal 20% van hun pensioen in Bitcoins sparen. Want daar waar fiatgeld steeds minder waard is, stijgt Bitcoin jaar op jaar in waarde.
Het ministerie van Amerika is iets minder enthousiast over het bitcoin-pensioenplan. Zij vinden dat cryptocurrencies nog in een te vroeg stadium zijn en het aanzienlijke risico's en uitdagingen met zich meebrengt in de vorm van fraude, diefstal en verlies.
Dave Gray van Fidelity Investment laat zich hierdoor niet afschrikken en zegt gehoor te geven aan de steeds groter wordende vraag naar Bitcoin in spaarplannen. Michael Saylor van MircoStrategy zal één van de eerste werkgevers zijn die zijn medewerkers dit gaat aanbieden.